Отзив за „Косачи“ на Държавен куклен театър-Варна в програмата на „Пиеро“

Специално бях планирала да гледам „Косачи“ на Държавен куклен театър-Варна от програмата на „Пиеро“ заради предишния им спектакъл„Мълчаливи предания“, който ме отвя и често си го припомням с рекламния клип. https://www.youtube.com/watch?v=PKRUZWN2E5Y

Тогава бях пометена от визионерството му и ми въздейства на клетъчно ниво.

„Косачи“ също произвежда огромно количество енергия, но не от атомна електроцентрала, а от …да кажем ТЕЦ /топло-електрическа централа/. Да, като негов зрител, през целия този час ми беше топло и уютно, защото спектакълът е толкова български и толкова хубаво представен визуално! Майсторска работа на костюмографите Огняна Серафимова и Анета Кирилова и сценографа Огняна Серафимова, изпипани костюми до последния детайл и хрумки с „раздвижването“ им радваха окото ми. Минималистична сценография, която разчупва и малкото, с което разполага. Много въздействаща музика и много майсторски вплетена в текста и в повествованието, не съм учудена, че Христо Намлиев е майсторът тук.

Режисьорът Боян Иванов е работил с артистите така, че те на сцената са в един /почти/медитативен унес при пълно отдаване на действието. Бих дала награда за второстепенна мъжка роля на младия актьор  в ролята на Благолаж, който ми направи силно впечатление, беше толкова много вътре в образа си.

Представлението е пример за спектакъл с тематика от графата „патриотични“, който се отличава със стил и дълбочина, а не просто „разчопля“ образци от класиката ни, за да примамва в салона ученическа публика, та да има приходи от билети. НЕ!

Тези два разказа са вълнували режисьора, те са истинско предизвикателство с ярката си образност, с нарисуваните картини, със звуците си – предизвикателство да ги вземеш в ръце, разгледаш от всички страни и оживиш на сцената. Имаме много образци на „сценарно“ написани разкази, но тези са от художническия тип – рисувани, картинни – и затова и толкова интересни за режисьорски прочит.

В репертоара си Държавен куклен театър-Варна вече има прекрасни спектаки с „народни“ мотиви – „Фолклорни фантазии“, „Мълчаливи предания“, „Орфей“ и сега – „Косачи“.

„Косачи“ е създаден през лятото на тази година в „ковидното време“, когато творците  показват събрания си в паузите кураж да продължат напред. Винаги се е сравнявало връщането към класиката като към извор с жива вода за всеки творец.

В „Косачи“ класиката е не само литературната основа, а и тези прекрасни народни песни, които звучат на сцената, една от тях, за неверната невяста, чух за първи път и ми направи силно впечатление.

Щастливи сме ние от салона на театъра, които за час вкусихме от живителната сила на българската класика в едно стилно представление !

„Косачи“

Спектакъл за възрастни

От Елин Пелин

По разказите „По жътва“ и „Косачи“

Режисьор: Боян Иванов

Сценограф: Огняна Серафимова

Костюми: Огняна Серафимова, Анета Кирилова

Хореограф: Татяна Соколова

Авторска музика: Христо Намлиев и изпълнения на „Мистерията на българските гласове“

Видеомапинг: Тодор Тодоров

Консултант: Вера Стойкова

В ролите:  Боян Стоянов, Валентин Митев – син, Веселина Калчева, Галин Гинев, Гергана Господинова, Даниел Добрев, Диана Цолевска, Евгения Василева, Иван Шумаров, Красимир Добрев, Мария Томова, Стоян Стоянов, Теодор Христов