Архитектурна обиколка на забележителни сгради организира Ученическият съвет на ПГСАГ “Лубор Байер“

Ученическият съвет при Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия (ПГСАГ) “Лубор Байер“ Стара Загора с подкрепата на Центъра за кариерно ориентиране организира Архитектурна обиколка на десет забележителни сгради в идеалния център на Стара Загора. Събитието ще се състои на 20 -ти и 25 юни 2024г. от 14:00 и 15:00 ч.

Началото на обиколката е от сградата на ПГСАГ.

Идеята е на автора на стилния плакат Ясен Ковачев. Той беше кандидат за кмет на Млада Загора. Едната от идеите му беше точно Архитектурната обиколка, която да се реализира от Младежкия общински съвет. Предложението му не беше прието, но ние преценихме, че идеята е достатъчно стойностна и имаме сили и възможност сами да я реализираме“- уточни за Долап.бг педагогическият съветник на гимназията Димка Канева.

Целевата група, към която е насочена обиколката е за кандидат-гимназисти. Идеята е да се покажат какви знания са натрупали възпитаниците на гимназията за изминалите 2-3 години от обучението им. Десет доброволци от 9-ти и 10-ти клас са изявили желание и са се регистрирали за гидове. Те ще разкажат за спецификата на обучението, интересни истории, любопитни факти и събития, свързани със сградите.

Определен е и маршрутът, който да се вмести в рамките на един час. На плаката са показани сградите на Старозагорската опера, Регионален исторически музей и Градската художествена галерия (бившите хали). Организаторите запазват в тайна останалите седем сгради, за да има моменти на изненада.

Очаква се да постъпят заявки от различните училища за групи седмокласници, които проявяват интерес не само към професионалната гимназия „Лубор Байер“, а и към забележителностите на родния град.

Центърът за кариерно ориентиране при Центъра за личностна подкрепа при Община Стара Загора ще презентира възможностите на старозагорските училища и конкретно на ПГСАГ „Лубор Байер“. Подготвена е викторина с въпроси, свързани със строителните професии, строителството, математиката, чертането и др.

Според г-жа Канева, тази учебна година Ученическият съвет е изключително активен.

Подготвя се второто предаване на „Шоуто на строителя“. Първото му издание е било посветено на Деня на шегата, 1-ви април. Предстои връчване на дипломите на дванадесетокласниците на 21 юни 2024г. в салона на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.

Тази година за първи път ще бъде връчена учредена награда на името на инж. Васил Николов, преподавател в Строителния техникум през 1961-1965г.. Тя ще бъде ежегодна и ще се връчва на първенеца на випуска. Първият й носител ще бъде бившият председател на Ученическия съвет Живко Желязков , който завършва с успех 6:00 по всички предмети и Държавни зрелостни изпити Наградата е от 1000 (хиляда) лева и се осигурява от семейството на инж. Николов.

Росица Ранчева