Цигуларка нарисува мечтите си в „Цветни миниатюри-2“

На 16 май 2024г., минути преди да се вдигне завесата за премиера на операта „Норма“ от Винченцо Белини, във фоайето на Държавна опера-Стара Загора се откри втората самостоятелна живописна изложба на Паулина Захариева – „Цветни миниатюри – 2”. Първата беше преди 6 месеца и предхождаше началото на Фестивала на оперното и балетното изкуство.

Да уважат изкуството на г-жа Захариева, тук се събраха нейни колеги – инструменталистите на оркестъра на операта, на който тя е един от концертмайсторите, приятели, почитатели на изобразителното изкуство, художници, много граждани.

За новото амплоа на цигуларката говори директорът на операта г-н Огнян Драганов:

„Нашият концертмайстор Паулина Захариева е втория концертмайстор в България, който превръща музиката, чрез някакъв логаритъм, в изобразително изкуство. Това е нещо изключително хубаво. То е не само красиво разнообразие в нейното ежедневие, но и допълване на цигулката до артиста. (Другият концертмайстор, който също рисува и направи изложба в Стара Загора, е Мичо Димитров).

Безкрайно щастлив съм, че като директор на този културен институт, за втори път откривам нейна изложба. Радвам се на нейната плодотворност като художник, като артист.

Благодаря й и й пожелавам от сърце успехи, и като художник и на премиерите на нашия оперен театър. Благодаря й за нейната всеотдайност като музикант, но и затова, че радва сърцата ни с тези прекрасни платна“ – каза г-н Драганов и обяви изложбата за открита.

Авторката на изложбата благодари най-напред за подкрепата на Огнян Драганов и възможността за втори път да покаже своите „Цветни миниатюри“.

Благодаря на присъстващите, че дойдохте, заедно с мене, да споделите тази моя голяма радост. През изминалите 6 месеца от първата ми изложба, не съм стояла мирна. Това, което показвам съм създала през това време с много любов и вдъхновение и се надявам всеки от вас да открие някъде там, онази частица от моето сърце, което съм вложила във всяка картина- каза авторката“.

Изложбата е подредена в западното фоайе на операта. 27 са живописни те платна. Повечето от тях са посветени на любимата й тема – морето. Морето през сезоните, на разсъмване и на залез, спокойно и бурно и с една самотна лодка, която чака своя лодкар… Има още много пейзажи, натюрморти, усмихнати животинки и …много любов. От всяка картина струи радост и вдъхновение. Те са многоцветни, изящни, пленителни.

Специално за читателите на Долап.бг Паулина Захариева сподели: „Винаги съм мечтала за морето. Винаги много съм го обичала и съм си мислила, че ако един ден започна да рисувам, непременно ще рисувам море. И това се сбъдна.

Сещам се за една мисъл на Винсент ван Гог, който казва:“Аз сънувам картините си, а след това- рисувам мечтите си“.

На добър час на „Цветни миниатюри-2“.

Росица Ранчева