Изложбата „Моят етнографски свят“ на Румяна Механдова се открива в музей „Етър“

На 17 май, петък, в Музейния център на РЕМО „Етър“ се открива изложбата „Моят етнографски свят“, която съдържа 210 предмета – част от личната колекция на Румяна Механдова. Повече от 40 години тя събира елементи от богатото българско материално културно наследство. „Моят етнографски свят“ има своето място в българската културна съкровищница. Пъстър и многообразен, събиран с вещина и любов, той е въздействащ спомен за отминали времена.

В изложбата са представени 17 традиционни женски носии – двупрестилчени, саяни и сукманени, 35 сребърни накита, мънистен кьостек (синджир за часовник). Калъфките за възглавници са 21, от които една е с избродирана година – 1875. Представеното в музея от колекцията на Румяна Механдова включва още 43 месала, 32 престилки от различни региони, 14 дървени бъклици – част от които с образите на български революционни дейци, 48 керамични съда, между които сватбарски стомни уникати.

Преди откриването на изложбата ще бъдат връчени благодарствени писма и свидетелства на дарители на музея през последните 12 месеца.

Тихомир Църов-PR на РЕМО „Етър“ – Габрово