За историята на джаза в Стара Загора ще говори Владимир Гаджев в Стара Загора

Срещата ще бъде препратка към фестивала през юни – „Цветовете на джаза“

На 20 май 2024 г., понеделник, от 18.00 ч. в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора ще се състои специална среща с Владимир Гаджев – изследовател, журналист, музикален критик, преподавател.

Чрез снимки, документи, аудио и видео записи Владимир Гаджев ще сподели своите проучвания за първите прояви на популярната музика в Стара Загора, за джаз музиканти старозагорци, за големия джаз фестивал в града през 1989 г. и други интересни факти и истории.

Владимир Гаджев е автор на поредица книги и статии за история на джаза и популярната музика в България и по света, на монографии за български музиканти и певци. Сред тях: Джазът в България; Българите в джаза (2010); Седемте изкушения на „Златния Орфей“ (2011); Когато Западът среща Изтока (2012); Теодосий Спасов. Преследващият звуци (2012); Щрихи към портрета на Никола Гюзелев (2016); Милчо Левиев: Артистът не е самотен остров (2019); Манол Цоков. Джазът – мисия на един живот (2020); Илюстрована енциклопедия на музикалните инструменти (в съавторство с Божидар Абрашев) (2000).