Колонията на белошипите вихрушки в Спасителния център е с рекорден брой птици

Тази година в колонията на белошипите ветрушки в Стара Загора са изброени 44 птици.
Отговорникът за размножителната програма по проект „Живот за белошипата ветрушка“ LIFE19 NAT/BG/001017, финансиран от програма LIFE на ЕС в Центъра, Йорданка Василева коментира: „44 са…поне толкова са наблюдавани досега. Това е най-високата численост на колонията до момента, от създаването й през 2017 година.“
Статистиката през годините е, както следва – 2018 – 9 птици, 2019 – 24, като първите две години няма успешно загнездване. Следват 2020, през която от миграция се завърнаха 15 белошипи ветрушки. Тогава бе и първото успешно загнездване  на една двойка, 2021 – 9 птици и 3 двойки, 2022 – 14 птици и 4 двойки и отминалата 2023 – 30 птици и 9 двойки!
„Любопитна е информацията, продължава разказа си Йорданка Василева, за мъжка птица, излюпена и освободена в Спасителния център през 2018 година, която наричам Пират, защото е с един крак от 2020та. Три поредни години птицата се размножаваше успешно в колонията тук. Няма друга птица, по-възрастна от 3 години, която да е регистрирана досега при нас. Тази година Пират се завърна отново и очакваме с нетърпение да видим какво ще се случи с него“.
Птиците от колонията около Спасителния център имат избор от над 50 изкуствени гнездилки, поставени от екипа на Зелени Балкани.
За жалост не страдат и от липса на конкуренция, в лицето на свраки, чавки и кукумявки. Но, за щастие колонията е достатъчно голяма, за да може с общи усилия да се защитава.
Припомняме, че в България има, за сега, общо три известни ни колонии на белошипи ветрушки. Като, освен в Стара Загора“, птици от този рядък вид може да видите в сакарското село Левка и край Бургас.

Д-р Христина Клисурова