Клуб по здравословно хранене и готвене откриха в ГПЧЕ „Ромен Ролан“

В студен, но слънчев февруарски ден в залата на Читалище „Родина“ – Стара Загора се осъществи едно вълнуващо кулинарно събитие. Усмихнатата Евия от Евия`с Китчън и ГПЧЕ „Ромен Ролан“ се обединиха водени от една обща своя кауза – Здравословното хранене. В този ден те дадоха начало на едно сътрудничество и приятелство занапред.

Евия`с Китчън е кулинарно здравословно училище, което години наред радва старозагорци, гости на града и не само, със своите лекции на различни теми и ателиета, при които деца и възрастни се докосват на живо до магията на храната. А сформираният „Клуб по здравословно хранене и готвене“ към Езиковата гимназия в града е под ръководството на преподавателката Мима Бакоева и запознава учениците с различните начини да се приготвя храна полезна за здравето, повече за превенция на затлъстяването и общо укрепване на организма.

Темата на тази първа среща, разбира се, се оказа сладкото. Темата за калориите определено вълнува всички.

Подслаждането се очертава и като проблем номер едно при владеенето на нивата на инсулина в човешкото тяло и неговите проявления за здравето. Главен герой на деня беше така любимият и познат „Сникърс“, но в здравословен вариант. Учениците от клуба бяха свидетели на направата му в реално време и започнаха с така очакваната му дегустация. Красивите и изкушаващи блокчета бяха приготвени без захар, без млечни продукти и глутен. Децата се убедиха, че този вариант на десерта не отстъпва на оригинала.

Евия успя да отговори на много въпроси, които осмокласниците задаваха и си обещаха съвсем скоро още много срещи на различни теми и вкусове.

Поли Гънчева

НЧ „Родина“