Денят на програмиста – 13 септември!

Днес, 13 септември , програмистите имат празник. Денят на програмиста се отбелязва на 256-тия ден от годината. През високосните години този празник се пада на 12 септември, а през невисокосните — на 13 септември. Числото 256 е избрано, защото това е максималният брой стойности, които може да се кодират с помощта на един байт. 256 е 2 на осма степен – толкова са значенията, които може да приеме един байт. Числото 256 е и броят дни от началото на годината, който може да се кодира с помощта на един байт (8 бита). Уточнение: В рамките на един байт (осем бита), най-голямото десетично число, което може да се запише в двоичен формат е 255. Като се брои и нулата, възможните числа които могат да се запишат са 256. 255 = 1×27 + 1×26 + 1×25 + 1×24 + 1×23 + 1×22 + 1×21 + 1×20 = 128 + 64 + 32 + 16 + 8 + 4 + 2 + 1 = 28 – 1.

Най-вероятно изборът на 256-я ден от годината е съобразен с номерирането на елементите на масивите в езика “С” и разширенията му, което започва от нула.

Празникът на българския програмист е на 4 октомври – рождената дата на Джон Атанасов. Решението за отбелязването на този ден е  взето през 2007 г . “Бащата на компютъра” е роден на 4 октомври 1903 г. в американския град Хамилтън, а баща му – Иван Атанасов, е български емигрант от ямболското село Бояджик. Значимите събития около рождения ден на Джон Атанасов и обявяването на 4 октомври за професионален празник на програмистите и компютърните специалисти е признание за тяхната работа. Традиционно в този период се провежда изложението BAIT (13 – 16 октомври 2010 в  Интерекспо център) и връчването на наградите на името на Джон Атанасов от президента на изявени млади специалисти и ученици. Славата на българските програмисти е известна в цял свят, а наградите от олимпиадите по информатика и информационни технологии са нещо, което българските отбори постигат.

Програмирането и програмистите не трябва да се асоциират само с човек зад компютър. В наше време всеки ползва компютър, но това не го прави програмист. От друга страна, почти всяко електронно устройство, от дистанционното управление до сложните работни установки с програмно управление, са създадени от програмисти. Ние постоянно се срещаме и използваме нещата, които са създадени от програмисти – от резервацията на полета до комуникацията в социалните мрежи. Дали гледаме телевизия, слушаме музика, разговаряме по телефона, четем онлайн – ние ползваме продукт, създаден от програмисти. Да оценим значението на работата на програмистите в нашето ежедневие е много трудно – това е да си проверим и здравната осигуровка и да научим толкова неща, от най-простите до обработката на данните за прогнозата на времето. Това е най-динамичната промяна в човешката история и символ на авангарда на съвременното общество.

Dolap.bg

P.S. Денят на програмиста е официален празник в Русия (от 2009) и неофициален празник на програмистите в много страни по света. Денят на програмиста е бил предложен от Валентин Балт и Михаил Червяков, служители в компанията за уебдизайн Parallel Technologies. През 2002 те събират подписи за петиция, с която призовават правителството на Русия да признае официално празника. Седем години по-късно – през лятото на 2009, Министерството на съобщенията и масовите комуникации в Русия публикува проектозаповед за нов професионален празник  – Ден на програмиста. На 11 септември 2009 президентът на Русия Дмитрий Медведев подписва указа.