„Банкови кризи и наказания“ в Кукления театър – овации и огромно Браво на всички замесени!

Краят на пиесата „Банкови кризи и наказания” взриви залата на Кукления театър на премиерата на 12 юли 2023 г. Нито един от зрителите, дошъл от светска суета /заради Теди Москов!/ или от интерес /към развитието на трупата с режисурата на Теди Москов/ – не остана разочарован! Напротив – остана дори приятно изненадан, че за пореден път се изненадва, 1. колко свирепо талантливи артисти има Куклен театър-Стара Загора и 2. Каква режисьорска мощ има Теди Москов да постигне, каквото иска с тях!

Сюжетът в едно изречение: Безработен артист попада в банка като смята, че играе роля, но изведнъж разбира, че е назначен за служител. Любомир Желев в ролята на Артиста! Какъв образ само, каква игра, какви физически разстановки на тялото и лицето! Артист, който управлява групово и поединично всички мускули, които притежава – по виртуозен начин. Толкова пластичен, че може да се побере в кутия за обувки. Толкова лицево и гласово изразителен, толкова адекватен спрямо пространството и околните персонажи. Според мен в това представление Любомир сваля около 3 кг от общото си тегло. За мен той е достоен за номинация в националните актьорски награди. Макар и рядко /май почти никога/ да се дават за комични роли.

Понеже действието тече хипер-бързо /като тенис на маса от опитни играчи/, за мен бе изключително интересно да видя, че всеки един от актьорите „подава топката” и „връща” в един ритъм, който харесвам. А именно – никой не реагира „предварително” на реплика или действие, както много пъти съм виждала на сцената. Нали се сещате за какво говоря – актьорът предварително да се учуди /примерно/, преди края на репликата отсреща, която да го учуди! Разбира се, защото знае цялата пиеса наизуст, не само своята роля! В „Банкови кризи и наказания” всички реакции, всяко действие е абсолютно измерено с точност да бъде съвършено органично.

Не зная, какви похвати се използват от режисьора Теди Москов за такова тотално превъплъщение на актьорите, за такова титанично разгръщане на физическия и интелектуален потенциал /прегледах пак изречението си и ми се струва, че „тотално” и „титанично” не са преувеличения, не, не са/.

На всичко отгоре и сюжетът на пиесата е толкова актуален днес! Определено добър текст, с пришити с невидим бод режисьорски текстови препратки към БГ-специфики. Хем е „Улицата”, хем си е пиеса. Френски автор за БГ-проблем – и тук не Министерството на културата, а Министерството на финансите решава дали бюджетът за култура да е 0,4 или 0,6% от брутния вътрешен продукт и въобще не му пука, че Културата се моли за 1%.

„Културните и творчески индустрии реализират икономически принос в икономиката на национално ниво от 6.40%, 112 821 заети и над 24 000 микро, малки и средни организации. Университетът за национално и световно стопанство. Изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм създават 4,09% (2008) – 6.40 % (2021) от добавената стойност (по факторни разходи) в икономиката на България.” – според  национално изследване, представено тази година /колко нелепо е да се измерва Културата с проценти/

/виж повече за изследването тук https://www.unwe.bg/bg/news/25867/%D0%BF%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%BE-%D0%BF%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%B8-%D0%B8%D0%B7%D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA/

Поздравления за директора на Кукления театър Дарин Петков, че през всички тези години поддържа репертоар със силни социални послания! Че покани Теди Москов! Че попълва трупата с такива талантливи артисти!

Огромно браво и благодаря от сърце за толкова силната игра на актьорите Биляна Райнова, Златина Караенева, Татяна Андреева, Кирил Антонов, Янчо Иванов. А Антония Кундакова е новото бижу в трупата, много ярко!

Мисля, че „Банкови кризи и наказания” е осъдена на всенародна любов!

Уляна Кьосева

БАНКОВИ КРИЗИ И НАКАЗАНИЯ

по Жан-Пиер Мартинез

превод Михаела Кацарова

режисура Теди Москов

сценография Свила Величкова

музика Антони Дончев

участват: Антония Кундакова, Биляна Райнова, Златина Караенева, Татяна Андреева, Кирил Антонов, Любомир Желев, Янчо Иванов

Уляна Кьосева