Големият български поет БОРИС ХРИСТОВ е носителя на Националната награда за поезия „Яворов“

Носител на Националната награда за поезия „Яворов“ на 55-тите Яворови януарски дни в Чирпан, е големият български поет Борис Христов. Решението на журито за наградата обяви председателят му проф. Михаил Неделчев на общоградското честване на 145-годишнината от рождението на Пейо Крачолов Яворов.

Проф. Неделчев говори за знаковото творчество на Борис Христов. Той пък изпрати благодарствено писмо за голямата оказана му чест.

Наградата е нова пластика е дело на много талантливия чирпански скулптор Музафер Сабри, автор на паметника на Димитър Данаилов, открит преди месец. Статуетката е направена върху гранит, изостанал къс от паметника на Яворов през 1965 г. Наградата включва още диплом и парична премия от 2000 лв.

Националната Яворова награда се връчва на 5 години. Нейни носители досега са Павел Матев (1968), Христо Фотев, Калин Донков, Михаил Неделчев, Иван Динков, Иван Цанев и др.

По традиция Яворовите януарски дни в Чирпан започнаха на 13 януари 2023 г. със запалване на огъня на поезията в родния дом на поета. Тази година това стори талантливият ученик Спас Ангелов от СУ „П.К.Яворов“. Шест ученици от същото училище пренесоха огъня до паметника на поета в Градската градина. Това съобщи за Долап.бг Тодор Иванов- председател на Фондация „Яворов“.

След емоционалното слово, което произнесе, кметът на Община Чирпан Ивайло Крачолов откри 55-тите Яворови януарски дни. Приветствие от името на министъра на културата поднесе неговият заместник Панайот Славов. Той запали огъня на поезията в парка пред паметника на Яворов.

Венци бяха поднесени от името на председателя на Народното събрание Вежди Рашидов и от премиера Гълъб Донев, от кмета на Чирпан Ивайло Крачолов, министъра на икономиката Никола Цветанов, много цветя от организации, граждани, учебни заведения.

Програмата започна в залата на Общината с рецитал на емоционална композиция „Яворов -душа в пламъци“ изпълнена от ученици от СУ „Яворов“. Последва слово на чл. кореспондент на БАН, поет, изследовател, издател Иван Гранитски за непреходното в живота и творчеството на Яворов.

Програмата продължи с концерт на Мартина Табакова -пиано, Кристиян Чернев -виолончело и Зорница Иларионова -цигулка. В програмата – произведения на Шуман.

Вълнуващият финал на първата Яворова вечер поднесе хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева.

Днешният ден е посветен на 80-годишнината от рождението на проф. Михаил Неделчев.

Борис Кирилов Христов е роден на 14 август 1945 г. в Крапец, Пернишко. Завършва гимназия в Перник (1963) и българска филология във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” (1970). Работи като учител (Перник, 1971-72), журналист и редактор в Студия за игрални филми, литературния алманах “Струма” и сп. “Феникс”. Автор е на книгите “Вечерен тромпет” (1977; 1979), “Честен кръст” (1982), “Бащата на яйцето” (1987), “Сляпото куче. Долината на обувките” (1990), “Думи и графити” (1991; 2002), “Крилете на вестителя” (1991), “Смъртни петна” (1991), “Думи върху други думи” (1992), “Вечерен тромпет. Честен кръст” (2000), “Поезия” (2004), както и на множество сценарии за игрални, документални и анимационни филми. Негови стихове са преведени на английски, немски, руски, италиански и други езици. Съставител е на редица сборници и антологии, сред които “Български разкази на ХХ век” (1995), “Народни писмена” (1995), “Веда Словена” (1998) и много други. Носител на Голямата награда на СУ “Св. Климент Охридски” (2000).

Росица Ранчева