Община Стара Загора има готовност за зимно поддържане и почистване на улиците в града и  четвъртокласната пътна мрежа

„Следим прогнозата за времето постоянно. Очакванията на специалистите са, че през следващата седмица е възможно да има сняг и при нас. Налични са специализираните автомобили от изискващите се за зимно поддържане на уличната пътна мрежа в град Стара Загора, както и необходимите материали за преодоляване и недопускане на заледяване на пътното платно и тротоарите“, каза ресорният зам.-кмет на общината Радостин Танев. Заедно с началниците на отделите  „Опазване на обществения ред и управление при кризи“ – Пламен Тодоров, и на „Екология“ – Пламен Йорданов направиха оглед на базите на фирмите, ангажирани със зимното поддържане и снегопочистването. Уличната пътна мрежа на територията на града, с дължина над 200 км, се осигурява от ДЗЗД „Грийн партнърс“ – БКС, а четвъртокласната на територията на общината, с обща дължина близо 250 км, се обезпечава от „Трейс БГ“ ЕАД.

„Дежурните коли на фирмите трябва да реагират на 5-тата и на 10-тата минута, а всички останали – до 30 минути при създала се ситуация“, допълни Танев.

Придружавани от представители на местните медии в Стара Загора, ресорните отговарящи за пътищата в града и в общината, посетиха базата на фирма „Трейс БГ“.

„По договор общо 25 машини трябва да са на разположение  – като в това число влизат не само тези за сняг, но и за обход, за товарна дейност и други. Изключително важно е греблата им да бъдат щадящи пътя, което виждаме е съобразено от фирмата и те са с допълнително гумено уплътнение. Радвам се, че и двете фирми, които ще поддържат пътната ни мрежа, както в града, така и 4-класната пътна мрежа, имат готовност“, уточни още Радостин Танев.

По време на обхода стана ясно, че проверки се правят редовно, както на машините, така и на функционирането на  GPS – системата за позициониране и проследяване.

Красимира Кънева