Под мотото „Яворов – българският световен поет“ в Чирпан започват Яворови януарски дни

Под патронажа на Министерство на културата, Община Чирпан, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели, Национален литературен музей, Къща-музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“ организират 55-тите Яворови януарски дни. Това съобщи в Стара Загора на брифинг кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. – Три са годишнините на това голямо събитие -145 – години от рождението на поета Пейо Яворов, 55 -то издание на Яворовите дни и 80-годишнината на проф. Михаил Неделчев, един от най-големите познавачи на живота и творчеството на Яворов и приятел на Чирпан. Постарали сме се програмата да бъде богата. В нея да има и сериозно чирпанско и национално участие. През последните три-четири години целта ни е да насочим Яворовите януарски дни към младите хора.

Мотото тази година е „Яворов- българският световен поет“. Освен, че почти целият месец е наситен с прояви, посветени на поета, подготвяме амбициозна програма за цялата година. Целта е неговото популяризиране и в международен план. Планираме голяма изява в Парижкия културен център. Чирпан е на финала да спечели голяма европейска програма към Европейската комисия в партньорство с общини от Сърбия, Черна гора, Молдова и Словения. Градът в Молдова, с който до месец ще се побратимим, ще участва в тази програма. Там също ще проведем акция за популяризирането на Яворов. С арменската общност тази година имаме няколко много сериозни прояви, включително откриването на Хачкара (каменен кръст) в двора на музей Яворов. Така че една година Яворов ще бъде акцент в дейностите ни“, сподели г-н Крачолов.

Кметът припомни, че миналата година през м. август в побратимения град Борго ворчели в Италия, беше открит барелеф на Яворов и улица носи неговото име.

Няколко са акцентите в богатата програма на Яворовите януарски дни: Отделено е специално внимание за активиране на детско творчество. Ще бъдат отчетени двата национални конкурса – за рисунка „ Недорисуван сват“ и за поезия и белетристика „И ти си в мене, ти Родино моя“ с общо 376 участници. Ученици, участници в конкурси, ще имат честта да принесат огъня на поезията от родния дом на поета до паметника му в градския парк. Много детски състави ще участват с художествени програми.

С нетърпение се очаква обявяването на носителя на Националната Яворова литературна награда за поезия. Претенденти за нея са Румен Денев, Валери Станков и Борис Христов.

Заслужен реверанс се прави към проф. Михаил Неделчев по повод неговата 80-годишнина. Ще бъде направена премиера и на издаваните от Яворов през 1905 г. бунтовни листове „Свобода или смърт“, които се издават за първи път от тогава.

Десетки са рециталите, срещи с поети и писатели, откриване на изложби, концерти, представяне на нови книги и пр.

                                                   Програма на Яворовите януарски дни

13 януари 2023 г.

16:30 часа

Къща музей „Пейо К. Яворов“ – Откриване на изложба „130 години от създаването на списание „Мисъл“ – ярка българска диря в европейското културно наследство“. Представя: доц. Елка Трайкова.

17:00 часа

Къща музей „Пейо К. Яворов“ – Запалване и шествие с огъня на Яворовата поезия

17:30 часа

Парк „Яворов“ – Откриване на Яворови януарски дни, 2023 г.

18:00 часа

Зала на Община Чирпан – Тържествена Яворова вечер

Поетичен рецитал „Яворов – душа в пламъци”. Участват: Мелиса Ерхан, Спас Ангелов, Ирен Радева и Стоян Георгиев – ученици от СУ „П. К. Яворов”, ръководител Стоянка Търгова

Слово за Яворов – чл. кор. на БАН д-р Иван Гранитски

Обявяване носителя на Националната Яворова литературна награда за поезия

Концерт на Мартина Табакова – пиано, Кристиян Чернев – виолончело и Зорница Иларионова – цигулка

Концерт на хор „Детска китка”, диригент Яна Делирадева

14 януари 2023 г.

13:00 часа

Зала на Община Чирпан – Кръгла маса „Хайдушките ни копнения“ с участието на проф. Михаил Неделчев, проф. Димитър Михайлов, проф. Цветан Ракьовски, доц. Елка Трайкова, Катя Зографова и Трифон Митев

14:00 часа

Зала на Община Чирпан – 80 години от рождението на проф. Михаил Неделчев

Прожекция на документалния филм „Срещи на първия ред: проф. Михаил Неделчев с Пейо Яворов“ – режисьор Валери Яков

16:00 часа

Зала на Община Чирпан – Премиера на книгата „В класиката от Христо Ботйов до Борис Христов“. Автор : проф. Димитър Михайлов. Представят: проф. Михаил Неделчев и проф. Иван Станков.

17:00 часа

Къща музей „Пейо К. Яворов” – Поетичен рецитал на Екатерина Костова, Димитър Гачев, Албена Тодорова, Йорданка Белева , Атанас Капралов, Трифон Митев, Ахавни Кеворкян и Ина Иванова

18:00 часа

Къща музей „Пейо К. Яворов” – Концерт на вокална формация „Светоглас“

15 януари 2023 г.

13:00 часа

Зала на Община Чирпан – 4 етаж – Откриване на изложба на участници в Единадесетия национален конкурс за рисунка „Недорисуван свят“ и награждаване на отличените в конкурса

Награждаване на отличените участници в Националния литературен конкурс „И ти си в мене – ти, родино моя“

Концерт на вокална студия „Петолиние“ с ръководител Галина Маркова

16:00 часа

Къща музей „Пейо К. Яворов“ – Премиера на Пейо К. Яворов – „Свобода или смърт“ – бунтовен лист, Македония, 1903 г. Представя доц. дин Милкана Бошнакова.

17:30 часа

Къща музей „Пейо К. Яворов“ – Картини от Пиацола. Концерт на Виктория Каридова – цигулка, Калоян Куманов – акордеон и Ралица Ботева – пиано.

18.01.2023 г.

17:30 часа

Изложбена зала

Георги Данчов-Зографина“ – Изложба „Яворовият Чирпан”. Представя: Нина Маринова

С участието на ФГ „Здравец”

19.01.2023 г.

18:00 часа

Военен клуб – „Иконите спят” – постановка на Драматичен театър „Гео Милев” – Стара Загора

24.01.2023 г.

17:30 часа

Къща музей „Пейо К. Яворов” – Поетично-музикална среща с Васил Иванов, Делиана Начева, Георги Ангелов, Ваня Душева, Роси Рос и проф. Ромео Смилков – пиано

26.01.2023 г.

17:30 часа

Къща музей „Пейо К. Яворов” – Премиера на книгата „Фани Попова-Мутафова – житие и страдание”. Автор: Катя Зографова.

Росица РАНЧЕВА