Днес е световният ден на думата БЛАГОДАРЯ

Той е предложен през 1994 г. от Сиукс Купърсмит

11 януари е най-учтивият ден в годината – Световен ден на думата “благодаря“. Един прекрасен повод, в който да изразим благодарността си към семейството, приятелите и всеки, който ни е направил деня по-хубав.

Благодаря“ е една от най-хубавите думи в българския език. Тя означава „дарявам благо, добрина и добро“.

Психолозите смятат, че думите на благодарност са словесни ласки, които могат душевно да стоплят и успокояват хората. Задължително условие е думите на благодарност да се изговарят от сърце. Една народна мъдрост гласи „Не произнасяй благодаря в състояние на раздразнение.“

Всички сме добре запознати със стойността на добрия тон и маниерите, нуждата от тях в ежедневието. Повечето благодарности, които изразяваме към някого ги отправяме сякаш случайно, без да мислим за тяхното значение. Въпреки това, думите на благодарност имат магически свойства. С тяхна помощ хората доставят радост един на друг, изразяват тяхното внимание и разменят положителни емоции – нещо, без което животът ни би бил скучен и мрачен. Не случайно в туристическите гидове и разговорници едно от първите неща, които се обясняват, е как звучи думата „благодаря“ на езика на приемащата страна. Смята се, че тя увеличава скоростта, качеството на услугата и помага за изграждането на спокойна и приятна почивка.
Докато Денят на благодарността е по-скоро религиозен празник, в който хората изразяват своята благодарност към Бог за нещата , които са придобили през годината чрез неговата щедрост, то идеята на днешния ден е насочена към хората, които заслужават да им кажем “Благодаря”.

Получаването на „Благодаря“ след услуга или добро дело, автоматично ни кара да се чувстваме по-добре. Така че не забравяйте да награждавате всеки, заслужил вълшебната думичка.

Благодаря