Истински природоизследователи станаха  децата на „Детски рай“ Стара Загора

Детска градина 66 „Детски рай“, Стара Загора, се включи в Глобалните дни за действие 2022. Те са част от дейността на Фондацията за екологично образование и Българско Движение „Син флаг“.

От 20 октомври до 7 ноември т.г., екипът на детската градина направи незабравимо приключение дните на своите възпитаници. Класната стая на открито се превърна в истинска лаборатория. Там децата разбраха как се развива „Светът под лупа“. С голям интерес „Малките изследователи“ обследваха и наблюдаваха под микроскоп билки, растения, зеленчуци и експериментираха с природни материали. Докато децата наблюдаваха предварително подготвените пана от живи и сушени растения, те бяха облечени с ръчно изработени екологични елеци от хартия. Имаха възможността да се запознаят с развитието на бобови семена в чашки с памук от засяване до покълване.

Децата от група „Усмивка“ и група „Приказка без край“ участваха в поход до парк „Бедечка“. Престоят им там беше съпроводен с много танци, игри и движения. Накрая направиха верига и около стария чинар и така го прегърнаха.. Група „Слънчо“ отбеляза инициативата с разходка до парк „Св. Игнатий Старозагорски“. Децата носиха „въоръжени“ с лупи и бинокли, с които наблюдаваха природата и нейните обитатели. Беседката в парка се превърна в горско училище, в което те обогатиха знанията си, благодарение на книгите от библиотеката на детската градина и изработиха своята първа книга за природата.

Завършихме Глобалните дни за действие 2022 с обща обиколка около детската градина под надслов „ Открий какво се крие в детския ни рай“.

Предучилищната възраст е най-подходящото време, в което детето формира своите първи представи за света, убеден е екипът на „Детски рай“. В нашата класна стая на открито, направена с цел да се повиши екологичната култура, децата се включиха в ситуации, при които се докоснаха до природата, за да осъзнаят факторите за опазване на средата около нея. Малките възпитаници подкрепиха своите теоретични знания и с практически дейности. Те са част от проекта „Големият лов на растения“, който детската градина спечели тази година. В градината се използват всички възможности, за да се заинтересуват децата повече да света около тях. Така може да се направи огромна крачка към положителна промяна в бъдеще.

Силвия Стоянова – директор на ДГ №66 „Детски рай“