Стара Загора има нов Център за изкуства и занаяти „Къщата“

На 23.09. 2022 г. в Стара Загора отвори врати ново споделено работно пространство в сграда паметник на културата на ул. „Сава Силов“ 41 с името Център за изкуства и занаяти Къщата“.

Сградата е построена по проект на архитект Христо Димов за клиника на лекарите Симеон и Невена Ханчеви. На 4 април 1919 г. в нея се ражда поетът Веселин Ханчев. През 1930-те години е продадена на доктор Славов. След 9 септември 1944 г. му е отнета от „народната власт“.

На 31 март 1961 година, с решение на Градския народен съвет се открива музейна експозиция Дом „Литературна Стара Загора“. Настаняват я в т.н. Ханчева къща. Моргата на клиниката се превръща в култовото кафене „Пегасът“. Само за няколко години от първия уредник Стоян Стаев са събрани експонати и архиви – оригинали, ръкописи, бележници, снимки и документи, книги, лични вещи и уникални предмети на писатели и поети родени или дълго живели в Града на поетите. Към богатата колекция са добавени и много произведения на изкуството – картини, графики, скулптури. Дом „Литературна Стара Загора“ се утвърждава като истинско духовно средище и база на Дружеството на писателите.

През пролетта на 1991 г., Законът за реституцията буквално изхвърля музея на улицата. Оттогава, повече от 22 години безценните архиви са пренасяни на няколко места, далеч от очите на хората. Складиран в кашоните е уникалният поетичен дух на града до 2019 г., когато благодарение на кмета на Стара Загора Живко Тодоров и неговия екип Музей „Литературна Стара Загора“ има свой собствен дом.

Доскоро в бившата Ханчева клиника се помещаваше училище „Европа“, както и други частни фирми и офиси. Но ето че настъпи нов ренесанс на 100-годишната „ дама“. Със запазен старинен интериор „Къщата“ вече ще приветства креативни творци, най-вече в сферата на визуалните изкуства като фотография, изящни и декоративно-приложни и текстилни изкуства, сценични и концептуални идеи и проекти.

Младата стопанка на старата къща е добре познатата старозагорка Анастасия Заякова. Тя е на 38 години. Завършила е Строителния техникум в родния си град и маркетинг във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ . От 10 години се занимава с фотография.

Госпожо Заякова, каква е провокацията да предприемете този разумен риск?

Това са моите търсения свързани с изкуството, с една нервана на човек, който е осенен от вдъхновение и до известна степен стига до този процес. Получава се прекрасен обмен на енергия. Пристигат светлини отгоре, от ляво и дясно, от всякъде. Те те провокират да направиш нещо, което дълго време си мечтал и търсил възможност да материализираш. Искрено се надявам, да е дошло времето в което миналото и бъдещето се срещат в настоящето с талантливи хора и красиви идеи.

С какво Ви привлече Ханчевата къща като място, където да реализирате идеите си?

Когато видях, че къщата се появява на пазара на недвижимите имоти за отдаване под наем, на момента се обадих на агентката. Моля, в рамките на един час ще Ви донеса капаро! Да не сте посмели да го дадете на друг! Това е моето жадувано място- заявих категорично. И нямаше нещо, което можеше да ме спре

27 години тук се е помещавало училище „Европа“. Ръководството с готовност и приятелство ми предадоха това прекрасно място. Те успяха да се преместят в срока, в който се бяхме разбрали и аз от 1 април 2022 г. започнах реставрация и ремонт на първия етаж. Основна движеща сила беше и е съпругът ми, който вложи много енергия и труд.

През последния месец почти денонощно бяхме тук да освежим, да облагородим това пространство, да запазим характера му, да подчертаем нещата, които биха могли да се ползват за вдъхновение, за декор на различни събития, лични проекти и т.н.

Това, което постигнахме, изглежда доста по-различно от това, което заварихме. Големият салон заварихме разделен на две малки стаички. С разрешение на собственика рушнахме стената и сега отново е голям салон, какъвто е бил първоначално . Това е основното пространство, което има възможност да събира 40-50 седящи места. Тук могат да се провеждат различни видове концерти, уърк шопи, моно или камерни спектакли, рецитали, изложби, творчески проекти, литературни четения и пр. Това вече е въпрос на добри идеи и желание да се случват полезни и качествени културни събития.

По-малката западна стая сме пригодили за гримьорна. Времето ще покаже какви още функции ще има. Все още предстои да бъде обзаведена.

Считам, че успяхме да превърнем „Къщата“ в уютно, многофункционално и атрактивно място. Имаме различна удобна мебел, акценти, антични предмети, книги и пр.

Какви са намеренията Ви за творчески изяви?

За фестивала „На улицата“, който ще се случи на 7 и 8 октомври 2022 г. ще открием изложба живопис „Есенни ухания“ на Мина Нешева и концерт.

Срещнахте ли се със собственика на къщата г-н Славов?

Да, да, с него сме в прекрасни отношения. Макар вече на 90 години, той е парекселанс джентълмен. Много съм благодарна за жестовете му.

Какво ще се случи с втория етаж на сградата, която е паметник на архитектурата ?

Имаме проблеми с ремонта на покрива, които ще отстраним до пролетта и тогава ще разговаряме за функционалната характеристика и на това пространство.

Кой стои зад Вас? Кой Ви подкрепя морално и материално?

Съпругът ми Галин Канев. Двамата сме, и за радост гледаме в една посока.

Как може да се посещава „Къщата“?

Засега по уговорка. Няма да е отворена постоянно, а по предварителна уговорка и когато има събития.

Росица Ранчева