Новото в новото управление на Драматичен театър „Гео Милев“!

Почти от началото на настоящата календарна година, след успешно издържан конкурс, за първи път в 102 годишната история на Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ , на кормилото му застана жена. Светла Тодорова е фина дама, която се оказа със здрава ръка и високи амбиции. Още в самото начало забелязахме наглед нищожни, но много важни промени, които целят популяризиране на театъра и привличане на различни по възраст публики. За първи път от години в социалните мрежи започнаха да се представят артистите по повод рождените им дни с кратки анотации за творческата им кариера и благопожелания за нови вдъхновени роли. За първи път на премиерите на другите културни институти ще появиха кошници с цветя и от театъра. За първи път по време на пресконференции, журналистите бяха посрещнати с кафе и вода, за първи път актьор от театъра беше номиниран за наградата „Стара Загора“ и пр. и пр.

Най-важни са,обаче, видните творчески постиженията, новият подход и стил на трупата през изминалите месеци с новото управление:

През последните няколко месеца театърът ни успя да направи сериозна заявка за значимостта на мястото си в културния живот на Стара Загора. Премиерите на спектаклите “ Методът Грьонхолм“ от Жорди Галсеран, с режисьор Стефан Спасов и „Сън в лятна нощ“ по Шекспир, с режисьор Елена Панайотова, бяха част от одобрения от Министерство на културата репертоарен план“ – сподели новият директор на културната институция Светла Тодорова.

В първото заглавие се даде ход на съвременната драматургична линия, която ще бъде неизменна част от репертоарната политика на екипа. А Шекспир със съвременното звучене и нестандартния, насочен повече към театъра на движението режисьорски подход, очерта посоката към учебната програма и ученическата публика. С включването в творческия процес на деца от града ни, селектирани чрез кастинг, театърът ни разшири своя обхват и приобщи публиката към театралното изкуство. А съчетаването на театър с балет отново показа, колко необятни и предизвикателни са неизследваните общи пътища на сценичните изкуства.

Ново предизвикателство бе и стъпването на театъра на Античния форум „Августа Траяна“- предизвикателство за целия екип при адаптирането към новото пространство, предизвикателство и за маркетинга при организацията и достигането до четири пъти повече зрители сравнено с минали години. Успешен първи опит, а надявам се и традиция за бъдещото ни творческо развитие.

Гордо мога да заявя, че театърът ни успешно кандидатства за пръв път по две програми –към Национален фонд култура и към Община Стара Загора. Бяхме одобрени и ще имаме възможност да инвестираме в съвременна озвучителна и осветителна техника, така необходима за присъствието ни на външни пространства. Програмите са свързани и с наши бъдещи творчески изяви в културния живот на града. На твореца трябва да се дават крила, за да мечтае и да достига неподозирани перспективи.

Моята задача като директор е и ще бъде да осигурявам възможности за творчески полети. Вярвам че това е пътят, който ще открои таланта на актьора, на режисьора, на сценографа и на всеки творец от театралните среди“- сподели Светла Тодорова.

За читателите на Dolap.bg , които са и потенциална театрална публика, директорът сподели, че от новия сезон към състава ще се присъедини група от млади попълнения. Вече старозагорската публиката се запозна с някои от тях- изключително талантливите Краси Ненков и Тони Тончева. От месец септември зрителите ще могат да гледат на сцената и Сезер Сами, София Джустрова, Велина Георгиева, Ванина Йорданова-даровити студенти от последния випуск на проф. Снежина Танковска. Те ще участват в дебютния проект на младия режисьор Николай Йорданов с пиеса на провокативния македонски автор Деян Дуковски. С това заглавие ще се кандидатства по програма „Дебюти“ и се надяват да бъдат одобрени.

На 12 септември 2022 г. ще бъде премиерата на спектакъла „Суматоха“ по Йордан Радичков, с режисьор Дамян Тенев и сценограф Величка Джамбазова. С него ще бъде открит новият театрален сезон 2022/2023. Магическият свят на Йордан Радичков, представен от виртуозна актьорска игра в стил клоунада, ще допълни палитрата от интересни заглавия.

Разрових се назад във времето и с удивление открих, че Радичков никога не е бил поставян на старозагорска сцена, коментира Светла Тодорова.- Нашата любима публика не се е докосвала до неговите “странно летящи” и държащи се странно светове, населени с верблюди и тенци, където бродят белите вълци, дошли от Турну Магуреле, където Лазар върти своята лазарица, а Гоце Герасков отговорно лети към Луната. Един свят на откритите възможности, на изкривените перспективи и на мъдрото съпричастие. Свят на “свирепото настроение” и “неосветените дворове”. „Суматоха“ –една безкрайна трагикомична сага“.

На 22 август 2022 г. започна репетиция на още едно интересно заглавие, отново свързано с непоставяни досега автори и произведения. Това е дълго чаканото и бленувано от артистите „Иконите спят“. Текстът е на младата талантлива режисьорка Елица Йовчева и е биографично и творчески свързан с патрона на театъра Гео Милев. Един актуален текст, а в бъдеще и успешен спектакъл за силата на духа и стремежа към свободно изразяване и творчески полет в мрачните политически времена в първата четвърт на ХХ век за България. Ролята на Гео е поверена на гост-актьора Цветан Пейчев.

Светла Тодорова леко открехна завесата като каза, че предстои богат репертоар от интересни спектакли и съпътстващи събития, независимо от предстоящия ремонт на сградата на театъра. Когато той започне, представленията ще се играят на сцената на Културния център „Стара Загора“ или на други локации. Засега спектаклите и репетициите остават в сградата на Стария театър.

Росица Ранчева