Осмокласници на Езиковата се отчетоха за наученото

Die Grenzen meiner Sprache sind die Grenzen meiner Welt” („Границите на моя език са границите на моя свят.”) Под това мото на 28.06.2022 г., учениците от VIII. Е, Ж и З клас  на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ Стара Загора  представиха дейността си през учебната година и проектите, изготвени по време на иновативното обучение. Всяка паралелка презентира изготвения си сайт по интерактивен начин. Те впечатлиха публиката със стилен дизайн и лесен достъп до информацията, която е структурирана в различни раздели: образование, езици, автори и игри. Учениците демонстрираха и използваните през годината дигитални платформи, които улесняват и разнообразяват обучението- например: Quizlet, Kahoot, Padlet, Google Classroom и др.

VIII. З клас с профил – софтуерни и хардуерни науки с немски език, представи своя интердисциплинарен проект по информатика и немски език.

http://rr22it8.free.bg/8z1.html

През учебната година в часовете по информатика учениците се занимаваха с програмиране на език С# на платформата Visual Studio. Те създадоха приложение с графичен интерфейс, което представлява речник на думи, включващ лексика от темите по немски език за тази учебна година.

Разработиха речник от български на немски и от немски на български.

Работиха по различни технологии – чрез командни бутони или чрез радио бутони. Всеки ученик разработи индивидуална тема от изучаваните и включи между 10 – 15 изучавани думи. За всяка дума има бутон, при чието избиране се показва превод на думата и подходящо изображение. В заглавния ред на отворения прозорец се изписва темата на урока. Пред нея се вижда икона, изработена от ученика. Има бутони за изчистване и изход.

След като проектите бяха готови, един от учениците ги обобщи в общ проект. Това са програми-игри, за чието създаване са използвани знанията на учениците по информатика и немски език.

Създадени са и проекти, свързани и с други учебни предмети – познай числото, проект за решаване на линейно и квадратно уравнение, за намиране лица на геометрични фигури, за Слънчевата система и други, които бяха демонстрирани на Панаира на науките и изкуствата.

По информационни технологии учениците създадоха сайтове на немски език с информация за български градове – по зададени 5 опорни точки – начало, население, географско положение, кратка история, забележителности.

В заключение учениците споделиха: „Радваме се, че успяхме да сътворим нещо, чрез което се сближихме, създадохме незабравими моменти и положихме много труд заедно. Имахме щастието да попаднем на невероятни учители, които ни напътстваха в работа ни и подкрепяха всяко наше решение. Благодарим на всички преподаватели, които бяха през цялото време до нас, докато изучавахме и разследвахме като млади детективи немския език. За нас това беше едно приключение, изпълнено с усмивки.”

Теодора Николова

Директор на ГПЧЕ „Ромен Ролан“