„Новият“ живописец Светлин Стоев се представя в Пловдив

На 1 юли 2022 г. в Художествената галерия на ул. „Мария Луиза“ No 15 в Пловдив старозагорският художник Светлин Стоев ще открие самостоятелна изложба под надслов „Под арките на нейното мълчание“.

„Творбите, които представям са направени в съвсем нова светлина, с нови изразни средства и нов колорит, сподели за медията ни Светлин Стоев.- В тях си правя паралел с началото на моето творчество, когато рисувах звяра във всеки човек, заложеното първично и диво. Постепенно открих просветлението и пътя към осъзнаването и божественото. Това не е провокирано от нещо конкретно, а е осъзнаването за краткостта на живота и съзнанието че всеки миг на тази земя е дар от съдбата. Сега се обръщам назад и виждам колко време съм пропилял по кръчмите, в колко скандали и побои съм участвал за някакви съмнителни каузи, за неща, които сега не биха ми направили впечатление…Вече давам гръб на злословието, на интригата, на пошлостта… Изкуството ми даде шанс да разбера за какво съм роден, без колко неща човек може, за какво си струва да живееш и се трудиш, без да бъдеш нравоучител, център на внимание …Прекрасно е да живееш в уединение, в доброволно отшелничество, които са начин да удължиш земния си път.

Изложбата ми е изповед, равносметка и посока по пътя, който съм поел“,- категоричен е Светлин Стоев.

Според автора, осъзнатият му духовен път е тръгнал след откритата изложба през миналата година в двора на Старозагорската митрополия и разговорите му с митрополит Киприан.

Новият му духовен свят се вълнува от древната средиземноморска култура. Там са героите от големи битки и големите идеали, вродената красота, отношението към живота, смъртта и изкуството. Всичко постигнато древните са обезсмъртили в камъка, в мрамора, в барелефите, в преданията … От там той „тръгва“ към християнския свят с неговите символи – агнеца, смирението, разпятието, предателството, страданието …Това са неща, които явно с годините са трупани у художника и сега той им дава изказ.

Новите изразни средства в пластиката му са заемки от бита – изгоряло коренище, сърп, череп на бик, двете лица на една жена – душевният оргазъм и звяра в нея, нежна като майка и войн, когато трябва да защити семейството.

Посетителите ще видят компилация между пластика и картина, като диалог между тези два жанра.

Сериозна промяна има и в цветовата гама на картините на Стоев. От „кървавия въгленов съсирек в мрака“ той се появява нов, като онова цвете лотос и постепенно стига до искряща охра и прозрачни трептящи вълни на Веронезе…Съвсем нови светове и нов речник.

Светлин Стоев се стреми към светлината, която, уверен е че тържествува над мрака.

Следващата му самостоятелна изложба ще бъде в Скопие.

Росица Ранчева