Триумф на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК

От април месец и премиерата на балета „Спящата красавица” на сцената на Държавна опера-Стара Загора не бях виждала зрители в залата, зала, която не иска да си тръгне след края на представлението.

Така беше снощи в Зала 1 на НДК, след премиерата на балета „Сънят на Пилат”. Публика, която не иска бисове, не, тя е толкова опиянена от магията, че не и се вярва, че е свършила.

Световната премиера на „Сънят на Пилат” не е наречена „световна” заради ПР-ски трикове със суперлативите и рекламата. Това е чисто ново заглавие в балетната история на Европа. Музика на съвременен, жив композитор – Стефан Димитров и хореография на световен майстор – Василий Медведев. Обичта на публиката към Стефан Димитров, създал толкова красиви български песни и любопитството към творчеството на Василий Медведев събраха в Зала 1 на НДК българската културна общественост, зрители с висок вкус.

Аплаузите след всяко изпълнение на младите артисти от балета на Стара Загора бяха интелигентни, на място, премерени и наистина възторжени. Те идваха от ръцете на хора, които бяха с палтата си в неотоплената огромна зала, с маски на лицето, но с открити сърца.

Никой от присъстващите в залата повече няма да си задава въпроси за нивото на провинциалната трупа на Държавна опера-Стара Загора. Представянето беше толкова категорично изумително, че доверието е спечелено завинаги. То и поставя условия към създателите на творческия продукт  към все по-успешни, провокативни и качествени творби.

Да, 40 години и повече делят от създаването на последния българския балет – „Козият рог”. Дори да споменем и „Нестинарка”, след снощи, се уверяваме че 40 години са цял век в развитието на нашия балет. Нищо вече не е същото в 21 век! Новата творба „Сънят на Пилат” – е създадена по произведение, което цял свят познава – романът на Михаил Булгаков „Майстора и Маргарита”. В балетна постановка го „изстрелва” интернационален екип – Василий Медведев /Русия/, неговият асистент Станислав Печо /Чехия/, майсторът на декора и костюмите Павол Юраш/Словакия/, балетна трупа от артисти от цял свят…

21 век е векът на свързването, на преодоляването на пространства, на мешавицата на култури, раси, нации, на движението на огромни маси народ от място към друго. Може ли дори да предположи човек, че цяла група в състава на балета на Стара Загора млади артисти идва от Италия? Загърбва цялата красота и традиции там, за да търси /и намери/ вдъхновение и работа в една млада откъм демокрацията страна като България? И не само от Италия, в Стара Загора танцуват балерини и балетисти от Япония, Португалия, Испания, Мексико!

Всички те, млади и невинни, с родители, които изобщо не са чували и не познават особеностите на отминалия социализъм, вдъхновено пресъздадоха историята на романа „Майстора и Маргарита”. Сценичните образи, които създадоха като колектив и като солисти, са релефни и ярки. Младите артисти изпълниха докрай и вдъхновено задачата си, водени от умели майстори – хореографите Медведев, Фечо и художественият ръководител на балета Силвия Томова.

Силвия Томова е, която в 21 век е човекът-свързочник на раси и националности. Състудентка с Василий Медведев, човек с огромна балетна култура и безкрайни познанства, Силвия Томова направи тази балетна трупа, с която са възможни и световни премиери като „Сънят на Пилат”.

Безкрайно съжалявам, че в залата почти нямаше представители на изпълнителната власт. Може би щяха да размислят относно методиката, по която работят сега театрите у нас. И по която всеки театър се е капсуловал в себе си и /почти/ не допуска гастроли на чужди трупи. Представление като „Сънят на Пилат” трябва да обиколи всички големи сцени на страната ни, без да среща ревност у домакините  заради броенето на приходи и билети.

За гастрол в чужбина ми е трудно да пиша и говоря, защото в днешните времена е почти невъзможно, уви. Особено за продукция в този мащаб.

Стара Загора осъмна със слънце в деня след премиерата. Да, възможно е, напълно е възможно слънцето да дойде от енергията, силата, раздаването на младите балетисти и балерини снощи, от стилния оркестър, от красивия хор в Зала 1 на НДК.

Чест прави на ръководството на Община Стара Загора, че заместник-кметът Милена Желева присъства снощи на премиерата в НДК! Стара Загора уважи своите артисти!

Тепърва ще пишем и говорим за явлението „Светът на Пилат” на сцената на родното изкуство.

Уляна Кьосева

Снимки Рад Димитров