Представяме Ви предложенията за присъждане на наградата „Анастасия Тошева“

Според Наредбата за наградите и отличията на Община Стара Загора, до определения срок към кмета на Общината са направени осем предложенията за присъждане на плакет „Анастасия Тошева“. Три от тях са за педагогическите колективи на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“, Средно училище „Иван Вазов“и Детска градина № 68 „Патиланско царство“. Номинациите за индивидуални награди са на Росица Димитрова, директор на Детска градина № 68 „Патиланско царство“ , Патриция Стоянова Ахчиева, старши учител, преподавател по руски език , Румяна Матева, старши учител по професионална подготовка , Таня Нейкова Картулева, старши учител, преподавател по математика и д-р Анастасия Петрова Чолакова, старши учител по професионална подготовка, всички в Национална професионална гимназия по ветеринарна медицина „Иван Павлов“.

Dolap.bg спазва традицията и последователно ще Ви представи направените номинации.

Предложение от Динко Цвятков – директор на Средно училище „Иван Вазов“ Стара Загора за присъждане на награда „Анастасия Тошева“ на педагогическия колектив на училището

През изминалите три години, през които съм Директор, колективът на Средно училище „Иван Вазов“ успешно прилага политиките за образование, както на местно така и национално ниво, в резултат на което реализираме успешен прием във всички етапи на средното образование. Нашите ученици участват активно в местни и национални състезания, като печелят призови места. В Средно училище „Иван Вазов“ успешно се обучават ученици от различни етноси и националности.

През последната година училището ни работи по три проекта на програма Еразъм+, като на два от тях сме координатори. Проектите, по които работим са свързани със STEM образованието по математика, опазването на околната среда и предотвратяване на насилието в училищния и дигитален свят.

Има изявени учители с научни публикации и участие в семинари и форуми, организирани от университети и научни институти – в международно списание “Knowledge”, Научна конференция The teacher of the future”, Montenegro, Budva; Института по математика и информатика на БАН в списание „Стратегии на образователната и научна политика“, „Национален семинар по образование“,

Всяка учебна година колеги са включени активно в комисии по проверка на националните външни оценявания. Колективът на Средно училище „Иван Вазов“ проявява съпричастност и всеотдайност при реализирането на благотворителни каузи и кампании;

През 2021 година СУ „Иван Вазов“ чества 180 години от създаването си като пряк наследник на Светиниколското училище. Нашият всеотдаен квалифициран колектив е достоен приемник на делото на Анастасия Тошева.

Ние сме единственото училище в Стара Загора, в което седем поредни години през октомври се провежда Европейска седмица на програмирането, и Денят на Ада Лъвлейс – Ada Lovelace Day и Седмица на компютърните науки – Computer Science Education Week, а също така и най-голямото образователно събитие в историята: Часът на кодирането (Code week).

СУ „Иван Вазов“ е едно от малкото училища в града, активно работещо от 2016 година с Office 365 и вече над 7 години с електронната платформа u4ili6teto.bg. Учителите разработват уроци, задания и домашна работа на платформата, така че учениците да имат достъп до плана, уроците и заданията дори и да отсъстват от училище. Участваме с разработени ресурси в образователната платформа „Виртуален училищен кабинет“.

В начална степен постигнахме следните успехи: – активно участие в Национално финално състезание на Съюза на българските начални учители – 14 златни медала; 8 сребърни медала за учебниците от 1. до 4. клас. Учениците ни завоюваха призови места в конкурса „Родословно дърво“ за авторско стихотворение, за рецитация, за драматизация; конкурса за мартеничка, организиран от Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие; състезание по информатика; Математическо състезание „Иван Салабашев“; Математическо състезание „Бухалче“ и т. н.

В прогимназиален етап и гимназиален етап успехите са също толкова ценни. Преподавателите по български език и литература и по математика всяка година организират и провеждат общинския кръг на олимпиадата. За учебната 2020-2021 г. сме класирани за областния кръг.

През втория срок 2020-2021 г. всички класове от училището се включиха в преписа на романа „Под игото“. Инициативата е част от честванията по случай 180-та годишнина от създаването на СУ „Иван Вазов“. Проведен е урок по родолюбие – рецитация по известни вазови творби.

По мотиви от цикъла на Вазов „Епопея на забравените“ ученичка от 10 клас нарисува невероятни графики. Отличени са в конкурса на НЧ „Климент Охридски“ за илюстрация на любими герои. Направена е и специална изложба.

Във връзка с Националната стратегия за повишаване на грамотността на учениците през последните години учителите по БЕЛ са поставили предизвикателства пред учениците, свързани с написването на преразкази и съчинения на различни теми. Във всички класове се провеждат четения, свързани с Националната седмица на четенето. За втора поредна година училището ни е домакин на областния и национален кръг на олимпиадата по български език и литература.

Учениците от 8. и 12. клас се запознаха в детайли с предприемаческия начин на мислене и приложиха иновативни практики в часовете си: асансьорно представяне, бизнес комуникации, ораторско майсторство, делово общуване по телефона, телефонен етикет, план – график и разпределение на времето и т. н.

Седмицата на предприемача е отбелязана подобаващо. Това събитие се провежда в над 170 страни и ние се гордеем, че за поредна година учениците от СУ „Иван Вазов“ взеха активно участие.

За седма поредна година участваме е Европейската седмица на програмирането. Учителите по информационни технологии организираха различни активности. В тях се включиха учениците от IV до XII клас.

В състезание по информатика – „Бобър България 2020“. Наш ученик е единственият участник не само от нашето училище, но и от цяла Стара Загора в категорията 5. -7. клас.

Учителите по математика разработиха и работиха активно по различни проекти в прогимназиален етап на теми: „Домашният любимец на обикновената дроб“, „Градина от дроби“, „Ловци на сънища“, „Моята архитектура чрез геометрични тела“, „Вкусът на Великден“, „Да рисуваме с координати“, „3 март“ и др. Дейностите разработиха много умения у децата и се доказа фактът, че математиката е неотменна част от живота ни всеки ден.

От 6 до 12 декември онлайн се проведе Седмица на компютърните науки – Computer Science Education Week. Училището ни се присъедини към най-голямото образователно събитие в историята: Часът на кодирането. За поредна година учениците ни участвахме в този форум, защото искаме да гарантираме, че сме в челните редици на създаване на технологията на бъдещето, а не сме само потребители. Събитието бе отразено на сайта на инициативата.

Националното състезание по компютърно моделиране тази година се проведе на 14 февруари 2021 г. Средно училище „Иван Вазов“ бе домакин не само заради отличната си материално техническа база, но и заради професионализма на учениците и учителите си.

За поредна година отбелязваме Деня на числото ПИ. Тази година той съвпадна с началото на празниците, посветени на 180-годишнина от създаването на училище „Иван Вазов“ като пряк наследник на Светиниколското училище. Акцент бе специално подготвена викторина в образователната платформа Kahoot!

От 23 до 28 март 2021г. се проведе Световна седмица на парите. Учениците от 12. клас изготвиха презентации на теми за възникването на парите, функциите на парите, различните валути и т.н.

Ученици VII – XI клас на СУ „Иван Вазов“ посетиха събитието „IT и ТИ“ под надслов „Технологиите като ключ към успеха“. По програма на МОН и БАН – „Образование с наука“ с ученици от VI клас е проведе бинарен урок по изобразително изкуство и математика. Учениците от VIII клас отново по програма на МОН и БАН – „Образование с наука“ се включиха в урок на тема: „Игра със симетрия“.

Учениците от начален и прогимназиален етап се представиха достойно в Национална олимпиада по английски език HIPPO, математическото състезание Европейско кенгуру.

Открити са изложба на учениците от 1. – 4. клас и „Изобразителното изкуство и симетрията от сътворението на света“ на учениците от 5. – 6. клас по повод честване 180 години светско училище в Стара Загора в галерия „Алба Авитохол“ към народно читалище „Христо Танев“

Участие и призово място в Шести национален конкурс „Децата на България пеят, танцуват, рисуват“ проведен в периода 05-06 юни 2021 г. в град Шумен.

Наши ученици печелят златни медали и държавни първенства заедно със спорните клубове, в които участват.

Всичко написано дотук е малка част, от работата на екипа на Средно училище „Иван Вазов“. Запазвайки възрожденския дух на предците ни, нашият екип ще продължи да образова и възпитава креативни млади хора, които да са в крак с тенденциите на модерния свят, в който живеем.

С уважение:

Динко ЦВЯТКОВ, директор на СУ „Иван Вазов“