Тракийският университет е партньор на БТА в реализацията на проекта „Академия БТА”

За първи път в 123 –годишната историята на Българска телеграфна агенция (БТА) студенти от седем университета започват платени стажове в агенцията по програмата „Студентски практики – фаза 2“ на Министерството на образованието и науката /МОН/. Сред тях е и Тракийският университет в Стара Загора.

Радостно е, че имаше много кандидати за 21 направления, които обяви БТА. Кандидатстваха около 100 студенти. 28 от тях са одобрени“, каза генералният директор на БТА Кирил Вълчев при представянето на стажантската програма, което се състоя в Националния пресклуб на агенцията.

Той обясни, че студентските стажове в БТА са в 21 направления – за репортери в различните информационни емисии на агенцията, за преводачи, графични дизайнери, за маркетинг, счетоводство, видео журналисти, фоторепортери, за стажанти в „Справочна информация“ и други. От одобрените студенти за стажовете в БТА – по седем са студентите от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и от Нов български университет, четирима са от Тракийски университет в Стара Загора, по трима са от Техническия университет в София и от Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, по двама от Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ и от Националната художествена академия /НХА/.

От университетите първи ще започнат стажовете си студентите от Тракийски университет, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“ ,които ще работят по програма „Регионален репортер”. Започва програма и в НХА. Първите лекции са от 18 октомври 2021 г..

Ментори ще им бъдат д-р Румяна Лечева, кореспондент на БТА в Стара Загора, Станимир Савов – кореспондент на БТА в Шумен и Данаил Алексиев – художник в БТА. За специалността, която ще води Алексиев – „Графичен дизайн“, има най-голям интерес от страна на студентите, съобщи Кирил Вълчев. Той отбеляза, че са необходими дизайнери на БТА, защото се подготвя новият сайт на Агенцията, а вече се възстанови и списанието ЛИК. Практиките ще приключат до април 2022 г.

Кирил Вълчев разказа на студентите, че самият той е дошъл в БТА през 1993 г., като студент по специалността „Право“ и отбеляза, че огромна роля за развитието им ще имат менторите по програмата, които са от БТА. „Българската телеграфна агенция е място, в което оценките са на заден план. Тях ги няма. Тук са просто фактите – какво се случва, каква е истината, тук няма лъжа.

Сигурен съм, че няма да си тръгнете от БТА, дори да работите нещо друго, защото завинаги сърцата Ви ще останат на това място“, сподели генералният директор на БТА. Той изрази увереност, че много от тях ще останат на работа в БТА и ще имат възможност за кариерно развитие.

Проектът „Студентски практики“ на МОН е финансиран по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“. Основната му цел е осигуряването на допълнително практическо обучение на студентите в реална работна среда, каза Марина Гагова – координатор на проекта от МОН. Тя отбеляза, че така студентите имат възможности за по-голяма реализация, както и да се докоснат практически до различни професии. „Високо оценяваме включването на БТА като обучаваща организация по проекта. През годините Агенцията се е доказала като авторитет и не престава да се стреми към най-високите стандарти в журналистиката“, заяви Гагова. Тя приветства студентите, избрали стажове в БТА, защото по този начин ще се докоснат до най-добрите журналисти в гилдията, а Агенцията да избере сред тях свои кадри.

Заместник-генералният директор „Информационна политика“ в БТА Евгения Друмева разказа на студентите, че и тя е дошла в Агенцията заедно с други студенти. „Направили сте много добър избор, идвайки в БТА, защото в нея има различни информационни дирекции, в които имате възможност да се развивате като журналисти“, каза Евгения Друмева и добави, че БТА „е базата на стандартите в журналистиката“.

„БТА е митологично място в българската публична среда, беше такова място преди 10 ноември още, защото тук имаше друг режим на свободата на словото и на достъпа до информацията от целия свят. БТА продължи да бъде митологично място и след 1989 г., а и досега, защото започна да запълва един друг голям дефицит – този за достоверността. В последните десетилетия, по цял свят, има изключително сериозен риск от фалшиви новини, от полуистина, от хибридни войни“, каза доц. Георги Лозанов – директор на Дирекцията „Знание и култура – ЛИК“ в БТА. Той сподели , че преподава от 1984 г. – в Софийския университет и в други университети, и се е уверил, че „работата с образи и думи е първо занаят, но от него може да се направи и творчество“. Занаятът се учи с чиракуване, а студентските стажове също са едно чиракуване, отбеляза доц. Лозанов. Той изрази увереност, че скоро от тези стажове ще „излязат майстори в професията“.

Заместник-ректорът на Софийския университет доц. Георги Вълчев заяви, че БТА отдавна се е утвърдила като институция в комуникацията и добави, че студентите ще могат да придобият много практически знания по време на стажовете.

Заместник-ректорът на УНСС проф. Мирослава Раковска каза, че УНСС, като най-големия бизнес университет в Южна и Източна Европа, предлага обучение на студенти в шест направления. Едното от тях е „Комуникации и информационни науки“, в което са специалностите „Журналистика“ и „Медии и икономика“, като втората се радва на голямо търсене от кандидат-студентите.

Доц.Ани Златева , главен секретар на Тракийския университет, благодари за възможността да участват в проекта „Студентски практики“ на МОН, чрез който студенти от Стара Загора ще стажуват в БТА.

Княз Фердинанд учредява Българската телеграфна агенция с нарочен указ през 1898 година. Нейн директор става цариградският арменец Оскар Искендер, назначен от княза.

През февруари излиза първата информация на БТА. Тя е от Виена и съобщава за болестта на княгиня Климентина.

Новата институция се създава към Министерството на външните работи и вероизповеданията заедно със служба по печата, припомни Анета Паунска, директор на програма „Академия БТА”.

Д-р Румяна Лечева