Световен ден на психичното здраве – прояви на 8 октомври в Стара Загора

Тази година мотото, под което ще премине Световният ден на психичното здраве е „Психично здраве в един неравен свят“. Ето и поканата от Дневен център за възрастни „Свети Свети Козма и Дамян“ за отбелязването на този ден:

Каним всеки, който иска да чуе какво е да си от другата страна, от страната на неравните, незачетените, неоценените, да бъде част от интерактивния спектакъл с историите на публиката, за да си представи какво е да се опитваш да живееш достойно в един неравен свят!

Къде:

Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Кога:

8 октомври /петък/

17:00 часа – творческа работилница „Пеперудени послания“

18:00 часа – интерактивен спектакъл –

„Сценарият си ти……..“

Важно!!!

Поради въведените ограничителни мерки местата в залата са ограничени на 30 % от капацитета.

Молим желаещите да направят най- късно до 07-ми октомври резервация на телефон: 042/ 651012

Спектакълът се реализира от Playback Theatre „Storycatchers“

Участват: Ина Гергинова, Яница Атанасова, Виолина Василева, Александър Чобанов, Мален Маленов, Константин Кучев.

Според данните на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

 

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист –психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството.