Община Стара Загора обяви война на дрифтаджиите

Съвместна пресконференция по повод на тежките пътни инциденти в Стара Загора през последните дни дадоха на 4 октомври 2021 г. кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров със заместниците си и директорът на ОДМВР – Стара Загора, ст. комисар Николай Колев.

Днес и утре работна група на Общината и полицията ще набележи възловите точки в Стара Загора, на които ще се допълни съществуващото видеонаблюдение с още камери. С картината от тях ще работят както Общината, така и структурите на ОДМВР. Комисия начело със зам.-кмета Йордан Николов и представители на ОДМВР , ще обходи кръстовищата и ще набележи мерки за обезопасяването им срещу високи скорости и неправомерно използване на пътното платно за цели извън обичайното придвижване с автомобил чрез поставянето на неравности и ограничители (гърбици и други подобни съоръжения).

Ще бъдат набелязани и взети под строг контрол всички точки в града, които стават сборищата на групите за незаконни гонки и дрифт – по паркингите на големите търговски вериги, по бензиностанции и др. Още по-интензивна ще стане оперативната работа с тези групи от страна на полицията.

Кметът Живко Тодоров показа публикации през годините 2012, 2014, 2015, 2016, за все още неприетото от Народното събрание негово и на Сдружението на общините предложение, общините да могат да санкционират нарушаващите Закона за движението по пътищата водачи с помощта на камери за видеонаблюдение и засичане на скоростта, пресичайки и опитите за незаконни гонки и дрифтове. В момента камерите фиксират нарушителите, но няма законодателно право за санкции. Целта е камерите да играят ролята на стационарни патрули. Кметът предложи в Народното събрание да се проведе дебат за това млади шофьори да нямат право да управляват поне първите три години, до натрупване на опит, леки коли над 90 к.с.

В рамките на европейски проект видеонаблюдение е въведено на почти всички възлови кръстовища на града. През следващите дни камери ще бъдат поставени и на останалите, съобщи Живко Тодоров.

С национални експерти по пътна безопасност ще бъдат обсъдени законовите възможности за монтиране на ограничители на скоростта на всички кръгови движения в града, за да се противодейства на незаконните дрифтове.

На 1 октомври около 23:20 часа по ул. „Христина Морфова“ се е движил лек автомобил БМВ, управляван от 18-годишен водач Н.М. Автомобилът е напуснал пътното платно и е блъснал три пешеходки, които са се движели на тротоара – двете на 23 и една на 27 години. Оказана им е медицинска помощ и са настанени за лечение в болнично заведение с различни наранявания. Едната 23-годишна жена е в тежко състояние с ампутирана подбедрица на левия крак , в неврохирургията са другите две жени. Водачът е тестван за употреба на алкохол и наркотици, резултатът е отрицателен. По случая е образувано досъдебно производство.

На 3 октомври 2021 г. около 19:40 часа на кръстовището на ул. „Ген. Столетов“ и ул. „Цар Иван Шишман“ е настъпил инцидент между лек автомобил БМВ, управляван от 28-годишен шофьор и мотоциклет „Ямаха“, управляван от 42-годишен мъж. Водачът на автомобила е избягал от мястото на произшествието, но благодарение на граждани е задържан от полицията в парк „Пети октомври“.

Благодарение на записите от камерите става ясно как е настъпил трагичния инцидент, при който загина мотоциклетистът, а двама души са ранени.

Става въпрос за тотално погазване на закона. Записът ще бъде публикуван на сайта на Община Стара Загора, за да видят гражданите това“ – каза кметът. Лекият автомобил се движел по бул. „Ген. Столетов“ от изток на запад, а мотоциклетът в обратна посока. На светофара до ГПЧЕ „Ромен Ролан“ водачът на БМВ-то предприема забранена маневра завой на ляво по ул. „Иван Шишман“. И двете превозни средства минават на червено. В резултат на удара, мотоциклетистът излетял, а „Ямаха“-та е продължила безконтролно движението си като удря 16-годишно момиче и 53-годишен мъж, които са били на тротоара в очакване на зелен светофар, за да пресекат улицата.Момичето е с черепно-мозъчна травма , счупен крак и с опасност за живота. Вторият пострадал е с наранявания по главата. След задържането на 28-годишния мъж е установено, че е шофирал след употреба на наркотици. Той е британски гражданин, временно пребиваващ в Стара Загора.

От началото на годината до сега, организатори на незаконни гонки и дрифтове в Стара Загора са санкционирани с 4 акта и издадени наказателни постановления. При първо нарушение санкцията е отнемане на свидетелството за правоуправление за 1 година и 2000 лева глоба. При второ нарушение книжката се отнема за 3 години, а глобата скача на 5000 лева.

Живко Тодоров акцентува и на факта, че бруталното нарушаване на Закона за движение по пътищата е въпрос преди всичко на манталитет. Това се отнася преди всичко за младите водачи на МПС с мощни возила, със самоувереност , самочувствие и безпардонност. Това е келешлък, който трябва да бъде осъден от всички. Обществото ще следи стриктно какво се случва с нарушителите като се настоява за прилагане на максималната строгост на закона.

Заради двата тежки пътни инцидента през последните дни на 5 октомври – празникът за Деня на Стара Загора ще премине само с официалното вдигане на знамената пред сградата на Общината , връчване на отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ на проф. д-р Иван Божков и полагане на цветя пред паметника на мястото на първия камък на града, съобщи кметът. Останалите събития по предварителната празнична програма се отменят.

Долап.БГ