С голям рецитал 18 поети почетоха Деня на поезията

На 1 октомври 2021 г. , по случай Деня на поезията, в салона на Регионален исторически музей Стара Загора, се състоя традиционният Есенен литературен салон .

В началото на есента, когато стопаните, в това число и поетите, прибират плодовете на своя труд, сред нас са поетите с четири „кошници плодове“. Коя ще е най-добрата, с най-вкусна ще избере публиката. Това са радневската, хасковската, ямболската и старозагорската „кошници“. Това каза в началото на събитието Таньо Клисуров, председател на Дружеството на писателите Стара Загора, което е организатор на проявата.

От домакините свои стихотворения прочетоха Йордан Пеев, Виолета Бончева, Керка Хубенова, Таньо Клисуров, Йордан Атанасов, Ботьо Буков, Крум Георгиев, Анита Загорова и др. От Хасково – Ели Видева, която е математичка, но и известна поетеса с международно признание, Ясен Калайджиев – романист и поет, Мина Карагьозова, Иван Енчев – поет и романист, … От Ямбол – Милко Капелев – възпитаник на Института „Максим Горки“ и прекарал редица години в Сибир – не като заточеник, а на творческа командировка, поетесата Ваня Велева… Раднево беше представена от Искра Енева – член на Старозагорското писателско дружество.

Разнообразие внесе ученичката Александра Стоянова, която изпълни песен по текст и музика на Крум Георгиев. Заслужени аплодисменти получи изящната танцова двойка Тоня Клисурова и Васил Николов – майстори на аржентинското танго.

Литературният салон е предисловие към предстоящите празници на поезията. След многогодишна пауза, Община Стара Загора възстановява на 11 октомври 2021 г. Есенните литературни дни. По-старото поколение старозагорци си спомня ежегодните „десанти“ на националната поетична слава, срещите и рециталите с Любомир Левчев, Христо Радевски, Георги Константинов, Никола Инджов, Анастас Стоянов, връчване на Националната литературна награда, получавана от Веселин Андреев, Рашко Стойков и др., отчитане на Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ и др. По неофициални данни, програмата за Есенните литературни дни е много богата и атрактивна.

Росица Ранчева

Снимки: Виолета Бончева