Сирене и кашкавал с марката на Тракийския университет вече има в търговската мрежа

Сиренето и кашкавалът са първите продукти, които пуска Тракийският университет в Стара Загора след патентоване на марката, носеща името на висшето училище.

Първоначално те ще се продават в Университетския демонстрационен център в централния корпус на университета. В него ще се предлагат хранителни и нехранителни продукти с марката Тракийски университет – Стара Загора.

Обектът беше официално открит от ректора доц. Добри Ярков и директор на Учебно-опитното стопанство д-р Емил Димитров. Доц. Ярков сподели, че днешният ден е една сбъдната негова мечта:

Аз съм изключително радостен и удовлетворен, че заедно с д-р Димитров можем да открием този център, който ще бъде знаков за Тракийския университет. С това поставяме сериозни основи, които да държат университета с години напред и той да бъде още по-силен. Най-трудно се строят основите, но нашата мисия е такава, в името на бъдещия университет. Продуктите ни са 100 % натурални. Те са от университетите ферми, а вкусът е този, който си спомняме от миналото“.

Учебно-опитното стопанство разполага със сериозни площи обработваема земя, където се произвежда фураж за стотици собствени животни.

Ректорът обяви, че следващите продукти ще бъдат телешки суджук, мед и вино. Основната цел на производството на продукти в университета е свързана с практическата част на обучението на студенти от Аграрния и Ветеринарномедицинския факултети, които участват в целия процес – от земята до трапезата. Задачата е когато завършат обучението си, с натрупаните теоретични и практически умения да бъдат доказани експерти си.

Надя Лилова