Днес светът празнува Световния ден на усмивката

Отбелязването на Световния ден на усмивката е предложено от американеца Харви Бол. Той е  художник и автор  на изображението, известно като „усмихващото се лице“ или „смайли“-то.

Харви Бол сам се е назначил за международен посланик на щастието. Той е основател на  „Световната корпорация на усмивките“ и предлага  Международният ден на усмивката да бъде празнуван в първия петък на месец октомври.

Символът ‘смайли’ няма нито политика, нито география, нито религия. Първото честване на деня на  усмивката е било на 1.10.1999 г. и оттогава се празнува всяка година с весели тържества. Тази година се празнува на 2 октомври.

Екип от германски и британски учени доказали, че усмивката е здраве. Оптимистите не само са по-щастливи, но даже са по-устойчиви на вируси и настинки.

Германският психолог Хеико Шулц пък смята, че стресът влияе лошо на имунната система и намръщените хора по-тежко прекарват болестите.

В изследването на международния екип са взели участие 80 студенти, които били разделени на две групи – песимисти и опитмисти.

Професор Клаус Вегел обяснява, че било установено, че усмихнатите младежи  не само че били по-малко стресирани, но и по-рядко се оплаквали от хрема, кашлица, възпалено гърло или главоболие.  Те били с по-добра памет и концентрация и по-лесно си взимали изпитите.

Докато при песимистите  било обратното – те се стараели повече, обаче изкарвали по-слаби оценки, били по-стресирани и боледували от грип и простуда много повече.

Затова – усмихвайте се по-често!

По този повод нека споменем няколко „усмихнати” факти:

Бебетата се смеят още в утробата на майката! Усмивката не се учи – тя е вроден рефлекс. Новородените се усмихват предимно насън. Първата съзнателна усмивка се появява около шест седмици след раждането на бебето.

Усмивката е универсална! В цял свят ръкуването, прегръдките и поклоните може да имат различно значение. Но усмивката навсякъде означава едно и също нещо – щастие, положителни мисли и добро настроение.

Усмивката е заразна! Това не е просто мит. Усмивката наистина е заразна. Изследване на шведски учени показа, че на хората им е трудно да се намръщят, докато гледат усмихнат човек, и в крайна сметка отговарят със същия ведър израз на лицето.

Когато се усмихваме, се отделя ендорфин – хормонът на щастието. Усмивката, дори и неискрената, предизвиква организма да отдели ендорфин, който допринася за доброто настроение и намалява стресът.

Има 19 вида усмивки – поне според науката. Те варират от обичайната благоприлична усмивка до гръмогласен смях, от който може да Ви потекат дори сълзи от очите.

Усмивката се чува. Дори и онази тихата, беззвучна усмивка по време на телефонен разговор се забелязва, тъй като влияе на тона на разговора. Точно поради тази причина хората, които работят на телефон, са обучени да се усмихват, за да бъде гласът им по-приятен за клиентите.

Усмивката се вижда отдалече. Проучванията показват, че хората могат да разпознаят усмихнато лице и от 90 метра. По този начин, според теорията на експертите, човек е в състояние да разпознае приятел от неприятел.

Усмивката удължава живота. Хората, които се усмихват, често живеят по-дълго от онези с тъмните и намръщени лица. Това се обяснява със способността на усмивката да стимулира имунната система посредством увеличаване на нивото на кортизол в организма.

Усмивката прави жените по-привлекателни, отколкото гримът. Според последните проучвания, 78% от мъжете смятат, че усмихнатите жени са по-привлекателни от онези с грим.

Интересното е, че този факт не се отнася за мъжете – незнайно защо жените предпочитат мъжът да бъде тъмнокос, а не усмихнат, според изследване на Американското сдружение на психолозите.

Честит ден на усмивката на всички!