Първи октомври е Световният ден на музиката, на поезията, възрастните хора и вегетарианците

Първи октомври е един много специален ден от годината. Един църковен и много светски празници са в този първи ден от чисто новия месец.

Световният ден на музиката има вече над 40-годишна история и се отбелязва на 1 октомври по инициатива на ЮНЕСКО в 120 страни. Празникът се провежда за първи път през 1974 г. по решение на Международния съвет по музика към организацията. През 1980 г., по повод 700-годишнината от рождението на св. Йоан Кукузел, денят 1 октомври е обявен и за Празник на българските певци и музиканти. Това е ден, който трябва да напомни за мястото на музиката в живота на хората и ролята й за духовното ни извисяване. Музиката е универсален и международен език, а според последните проучвания във Великобритания и Финландия децата възприемат по-лесно музиката, отколкото човешката реч. Доказано е също, че колкото повече музика слушат децата, толкова повече се усмихват, а класическата музика има уникално въздействие върху емоционалното и интелектуално развитие на бебетата. Музиката е едно от най-хубавите неща на този свят. Музиката е универсален език за малки и големи. Музиката върви ръка за ръка с много чувства – любов, тъга, щастие. Музиката е навсякъде около нас. Целият живот на човек е музика, като започнем от детските песнички, преминем през различните стилове музика характерна за по–младите хора , по-късно през музиката на зрелостта и достигнем до музиката на мъдростта и спокойствието на старците. Тя съпровожда най-щастливите и най–тъжни мигове от нашия живот. Звучи навсякъде около нас. Звучи в нашите души и сърца. С нея се будим и  с нея заспиваме. Честит празник на всички, които създават музика и на всички, които я обичат!

Първи октомври се отбелязва и като Международен ден на възрастните хора. Празникът е учреден с решение на Общото събрание на ООН през 1990 година. Целта е да се повиши вниманието към проблемите на възрастните хора и да се отдаде почит към техния принос за обществото.

На 1 октомври е и Световният ден на вегетарианството – учреден през 1977 г. с решение на световния конгрес на вегетарианците във Великобритания по инициатива на Северноамериканската организация на вегетарианците.

Първи октомври е и българският ден на поезията, празник на Академията на Министерство на вътрешните работи, ден на Застрахователя, професионален празник на зенитно-ракетните войски. В Япония пък, денят е Национален празник на кафето.

Долап.бг