Нов православен храм отваря врати в село Сулица

На 3 октомври 2021 г. (неделя) от 9:00 часа Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще освети новопостроения храм „Св. св. Кирил и Методий“ в старозагорското село Сулица. Владиката ще отслужи и първата Света Божествена литургия в него. 

Идеята за построяването на църквата се заражда преди две десетилетия, когато са поставени и основите й. Храмът е изграден между 2001 и 2008 година с дарения на местните жители. По-късно към каузата с големи дарения се присъединяват и „ТЕЦ Марица изток 2“ ЕАД, Мини „Марица изток“, Минстрой Холдинг и др.

Проектът на еднокорабния Божи дом е дарен от арх. Ваня Тончева (Бог да я прости), сподели кметският наместник и председател на читалището Иванка Иванова.  Централният купол от златна ламарина е дарен от Христофор Бунарджиев, чешмата в църковния двор – от Александър Шевцов, а иконостасът в храма – от Диян Димитров. Малкият купол на входа е от Димо Найденов, а надписът на храма от мозайка е от Стойка Матева.

Предстои да бъде направена ограда около църковния двор и голяма порта. Нужно е отопление в храма . Събират се средства за зографисването , което ще стане на по-късен етап.

Както е редът, след църковните събития ще бъде раздаден на населението осветен курбан за здраве и благополучие.

На постоянен адрес в Сулица живеят 108 човека, а на временен -408. Според г-жа Иванова тъй като климатът е много хубав, голям е интересът към селото и всяко празно местенце е изкупено. Построени са и се строят нови сгради. С младите семейства идват и много деца. Най-малкото е родно през м. януари т.г.

Сулица е възникнала на мястото на старото турско селище Сунгурларе. През 1881 г. са първите заселници, които идват от съседните села. Имало е още няколко останали турски семейства, които населението не можело да приеме. Според легендата баба Тончовица запалва чифлика, за да бъдат изселени и последните турци от селото. Така и до ден днешен населението е само от българи. По това време се приема и името Сулица, което означава късо бойно копие. Това са метални копия, които се подреждат в специален калъф и се носят отляво за по-лесен достъп по време на бой.

Селото е разположено в Сърнена гора на варовит терен. Отстои на 13 км от Стара Загора и на 1 км от Старозагорските минерални бани. Землището има богати ресурси на термални минерални води. Край тях през трети век се изгражда римска баня и се поставя началото на балнеолечението в този край – известни като Суличенски бани. През 1960-те години около банята започва изграждането на курортното селище, което носи името Старозагорски минерални бани.

Археологически находки, намерени в землището на селото, са датирани на повече от 6500 – 7000 години. В съседство, само на 4 – 5 км от землището на Сулица е открита най-старата медна мина в Европа, където преди 7000 – 8000 години се е добивала медна руда за производство на метал.

В района на с. Сулица има много мегалитни тракийски светилища във вид накромхели и менхири. Най-значимото археологическо откритие в землището на селото е мраморен идол от 5000 – 4500 г. преди Христа.

Културно средище на селото е читалище „Пробуда“. Жените от клуб „Бялата роза“ поддържат и развиват фолклорните традиции на селото под ръководството на председателката на читалището Иванка Иванова. Групата е носителка на редица награди от фестивали и надпявания. Читалището съхранява значителна библиотека. Организира се детска занималня през ваканциите с много мероприятия, игри, забавления, походи из околността.

През 2006 г. в селото първото в България са изградени три екологични санитарни системи за управление на отпадъчните води и човешките отпадъци. Пилотният проект е осъществен с финансовото съдействие на Програма МАТРА на холандското правителство. В селото традиционно се добива вар.

Росица Ранчева