Стотици хора уважиха представянето на книгата „Стара Загора-Град за обичане“

Отдавна фоайето на Държавна опера-Стара Загора не е било така препълнено, както вчера, 25 септември 2021 г. в 17,00 ч. на представянето на книгата на Росица Ранчева „Стара Загора-Град за обичане”. Повече от 140 гости на събитието бяха дошли от града, от страната, от чужбина – децата на Венелин Кръстев /покойният ръководител на Ансамбъл „Загорче”/ от Англия, директорът на Музей „Етъра” проф.Светла Димитрова – от Габрово, стотици приятели се стекоха в Операта за представянето на втората и книга с интервюта с известни старозагорци.

Събитието бе в рамките на Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро” и бе открито от директора на Кукления театър Дарин Петков и продължи с изпълнение на младия цигулар Божидар Рахнев от оркестъра на Държавна опера-Стара Загора.

„В книгата са събрани хора, които носят светлина на този град. Хора с каузи, които не работят само в професионалното си поприще, а работят за другите, те са хора с кауза, които отварят хоризонти, с двете си ръце и с умовете си разгръщат времето и приближават към нас мечти, карат ни да мечтаем. Те съзидават, творят, променят времето, в което живеем пред очите ни” – каза водещата Уляна Кьосева.

Изключително емоционално и задълбочено слово за стойността на новата книга изнесе Иван Матев, литературен историк, директор на Музей „Литературна Стара Загора”. Поради стойността му, ще публикуваме словото отделно.

Развълнуваната Росица Ранчева благодари на всички присъстващи, разказа за създаването на книгата, че всички хора в нея са специални за сърцето и и за живота и.

Заместник-кметът на Община Стара Загора Милена Желева поднесе Почетен плакет на Кмета на Община Стара Загора на доайена на старозагорските журналисти Росица Ранчева и и пожела здраве и вдъхновение.

Иванка Сотирова, заместник-кмет и една от интервюираните в книгата специално подчерта добронамереността на Росица Ранчева като журналисти и активната и позиция по всички теми от обществения живот в Стара Загора.

Красивия празник на духа завърши с „На многая лета” в изпълнение на Александър Марулев – солист на Държавна опера-Стара Загора.

Книгата „Стара Загора-Град за обичане” може да бъде намерена от следващата седмица в Книжарница „Хеликон”. Приходите от продажбата и Росица Ранчева ще даде на новата Професионална гимназия „Проф.Минко Балкански” за оформянето на училищна библиотека.

Екипът на Сайта ни Долап.бг благодари на всички, които уважиха Росица Ранчева и присъстваха на представянето на книгата и, превърнало се в градски празник на оптимизма, вярата, надеждата и любовта, на Живота!

Снимки Христо Христов