Добре дошъл, Пиеро!

На 24 септември 2021 г., точно в 17:00 ч., във фоайето на Държавна опера Стара Загора се състоя церемония по откриване на 12 Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“.

С „Добре дошли, скъпи приятели“, директорът на Държавен куклен театър Стара Загора Дарин Петков приветства гостите, почитателите и феновете на това забележително събитие.- „Много съм развълнуват и щастлив, че успяхме да осъществим 12-то издание на любимия „Пиеро“, при това със живо присъствие. Защото изповядваме, че театър може да се играе само когато се контактува с очите на зрителя- на живо. Само тогава той може истински да вълнува и само тогава може да постига мисията си.

Отново добре дошли и да пожелаем на добър час на всички Вас. Защото всички ние сме Пиеро, всички ние сме този фестивал.

Благодаря Ви, че сте тук! Прегръщам Ви от сърце! Обичам Ви такива, каквито сте! Да бъдем заедно! “ – развълнуван каза Дарин Петков.

Зам.кметът на Община Стара Загора Милена Желева поздрави участниците с думите:

„Позволете ми от името на кмета Живко Тодоров, от името на цялото ръководство и от свое име да поздравя организаторите на това много чакано събитие. Добре дошли в нашия прекрасен град! Поздравявам и журито, на което му предстои нелека задача да отсее най-доброто от най-доброто.

Днес е много хубав ден. Освен, че даваме началото на шестдневния фестивал „Пиеро“, днес е и Нощта на изкуствата. Възползвайте се! Стара Загора има прекрасни бази. Галериите и музеите Ви очакват. Разбира се преди всичко следете „Пиеро“!

На добър час на фестивала!“

Веднага след това, на сцената на операта започна конкурсната програма с участието на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“- Плевен, България с постановката „Ученикът на смъртта“. От 20.30 ч. в Кукления театър беше представена , извън конкурсната програма, „Самотата в съвременния човек/свят“. Това е финалният продукт от уъркшоп, проведен през това лято с трупата на Старозагорския куклен театър и други артисти, със съдействието на Асоциация на куклените театри УНИМА, България.

Всъщност, началото беше сложено в 10:00 ч. с показ на „Дигитално оживели кукли“ по проект на програма Публики на Национален фонд Култура. Последва откриване на изложба на Емилия Гладнишка в Кукления театър и на колекция от фонда на Международното триенале на сценичния плакат „Фестивал. Театър. Плакат.“ на Арт зоната на улица „Сава Силов“.

Вторият фестивален ден започна с уъркшоп „Плакатът – флагманът на съвременната визия“, който ще продължи четири дни и ще завърши с изложба на участниците. Провежда се в Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Пак в библиотеката започна и двудневната анимационна кинопанорама. В Културния център НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ изигра „Снежната кралица“. От 16:00 ч. в ДТ „Гео Милев“ Малко театро- Будапеща, Унгария ще представи „Непознатата звезда Курт Вайл“. От 20:00 ч. в конкурсната програма „Дневникът на един луд“ на театър „Кредо“ София, България.

В Къщата на архитекта има две събития: От 15:00 ч. представяне на книгата „Тандемът“ на проф. д-р Катерина Илкова ; От 16:00 ч. откриване на изложба сценография на Клаудия Орос- Будапеща, Унгария. От 17:00 ч. във фоайето на операта ще бъде представена книгата на Росица Ранчева „Стара Загора -град за обичане“.

Dolap.bg