6 денонощия „ПИЕРО“ ще властва в Стара Загора

От 24 -ти до 29-ти септември 2021 г. Стара Загора се превръща в столица на куклено-театралното изкуство за възрастни „ПИЕРО“. Неговото 12-то международно издание събира над 300 представители на националната куклено-театрална общност – артисти, сценографи и режисьори, музиканти, студенти, почитатели и приятели. По време на брифинг днес, директорът на Държавен куклен театър Стара Загора Дарин Петков, който е главен организатор на емблематичното събитие огласи, че всички пребиваващи са документирали своята ковид-безопасност. Същото се отнася и за целия екип на старозагорския театър, който „слава Богу“ е здрав и готов за 6-денонощният фестивален маратон.

Основна грижа за нас е да се спазват всички изисквания на Министерство на здравеопазването, за да започнем и приключим „Пиеро“ безпроблемно“, каза Дарин Петков.

Според него „Основната мисия на фестивала през всички тези години беше да се провокират българските творци да създават куклено-театрално изкуство за възрастни“. Направената селекция, както на всяко издание на фестивала, е разнообразна и се стреми да покаже пред публиката съвременните тенденции и иновативни похвати в куклено-театралното изкуство.

Както вече многократно Ви информирахме, уважаеми читателю, началото е на 24 септември в 10:00 ч. в Кукления театър, където ще бъде направен показ на дигитално оживели кукли. Атрактивният „продукт“ е в резултат на защитен проект по Програма „Публики“ на Националния фонд „Култура“. Час по-късно в театъра ще се открие изложба „VIOLISSIMO” – акрил, масло и колажи на Емилия Гладнишка.

Официалното откриване на „ПИЕРО“ е в 17:00 ч. във фоайето на Държавна опера Стара Загора. На церемонията ще бъде представено международното жури с председател режисьорката Веселка Кунчева. Останалите членове са Мариета Голомехова -сценограф, Анна Иванова – театрален режисьор от Санкт Петербург, Русия, композиторът Петър Цанков, Митко Новков -директор на Програма „Христо Ботев“ на БНР.

Веднага след това започва конкурсната програма в операта с „Ученикът на смъртта“ на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен.

Характерно за тазгодишното издание на феста е, че поради пандемията от чужбина ще участват само 3 трупи – Унгария, Словакия и Франция. Останалите участници в конкурса и извън него са български държавни, общински и частни състави, почти всички с премиерни представления и уникални образци на куклено-театралното изкуство за възрастни.

По време на пресконференцията, зам.директорът на театъра Таня Калчева маркира всичките 33 прояви, които публиката ще аплодира. На Арт улицата вече е подредена изложба от Международното триенале на сценичния плакат – София „Фестивал. Театър.Плакат“. За първи път в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се проведе уъркшоп на тема „Плакатът – флагманът на съвременната визия“ с ръководител Димитър Трайчев.

По добра традиция, пак в Библиотеката“ два дни – 25 и 26 септември ще има Анимационна кинопанорама с нова българска анимация.

Пак по традиция ще се представят нови книги: На проф. д-р Катерина Илкова „Тандемът“ за това, как е създадена първата методика за професионално обучение на куклени актьори и на журналистката Росица Ранчева „Стара Загора-град за обичане“ – 60 интервюта с вдъхновяващи личности, нематериално богатство на града на липите.

Ще има Театър в кутия – за един зрител “Нашият дом-гората“ с времетраене 5-6 минути на зрител; Интерактивен семинар „Как да представяме и промотираме театъра си“- методи и практики за дигитална стратегия и маркетинг в сценичните изкуства; Джаз концерт на трио от Унгария; Концерт на Милица Гладнишка и Васил Спасов и още , и още, и още…

Щастливи сме, че ще сътворим 12 Международен куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро“ -2021, сподели Милена Желева- зам.кмет култура в Община Стара Загора. Подготовката започна още миналата година. В организирането на събитието са вложени много труд, емоция и сърце. Община Стара Загора винаги е стояла зад „Пиеро“, който е акцент в Културния ни календар. Много искам млада публика да посети спектаклите и останалите прояви. Това е уникално духовно богатство, предназначено преди всичко за нея“. Г-жа Желева припомни, че Общината осигурява максимално безплатни пространства за реализиране на афиша на фестивала.

Началникът на отдел „Култура“ при Община Стара Загора Диана Атанасова пожела 13-то „Пиеро“ да си върне и териториите на улиците, които сега Ковид забрани.

В края на брифинга Таня Калчева съобщи прекрасната новина: За четвърти път Европейската фестивална асоциация отличава с етикет за качество Международния куклено-театрален фестивал за възрастни „ПИЕРО“.

Коментарът, за това, което предстои, е излишен!

На добър час, ПИЕРО!

Росица Ранчева