Представяне на книгата „Стара Загора-град за обичане“

Държавен куклен театър – Стара Загора, СНЦ “ПИЕРО” и ДОЛАП.БГ

организират  представяне на книгата на Росица Ранчева

„СТАРА ЗАГОРА – ГРАД ЗА ОБИЧАНЕ

60 интервюта с вдъхновяващи личности, нематериално богатство на града на липите

Събитието е на 25 септември 2021 г. /събота/ от 17:00 ч.

във фоайето на Държавна опера Стара Загора

Присъствието е при спазване на противоепидемичните мерки.

Каним Ви на представянето на книгата с текста на Увода към нея:

Уважаеми читателю,

В ръцете си държиш книга на един достоен журналист, събрал разговорите си с хора, които са „солта, пипера и всички екзотични подправки“ на тази земя. Те са цветовете на този свят, неговото вдъхновение, хората, които движат времето напред.

Да си събеседник на Росица Ранчева! О!

Това означава:

Че си специално „селектиран“ по извънредни заслуги, които излизат далеч от обхвата на професията и винаги надхвърлят тесните и предели.

Че е задължително да си искрен, откровен, да казваш истината и цялата истина, да не преувеличаваш, да не се „смаляваш“ и омаловажаваш, да знаеш размерите си.

Че сърцето ти по време на интервюто трябва да се вълнува, умът – да е спокоен, а думите да идват от душата. Задължително интервюиращият трябва да усети, че има вълнение във въздуха, че има заряд, че има обмен на хубава енергия.

Не е лесно да си събеседник на Росица Ранчева, но си  е „сладка болка“.

Личностите, с които тя е разговаряла тук, в тази книга, са абсолютно изповедни пред нея. Росица Ранчева го умее това – събеседникът и е толкова респектиран от нея, че е склонен да се довери, да се разкрие…Защото освен, че е респектира, той усеща и че с нищо от споделеното няма да се злоупотреби, че то отива в сигурни ръце и ще излезе от перото на абсолютен професионалист.

Безценни са думите, които ни оставят събеседниците на Росица Ранчева в тези интервюта. Те са свидетелство за времето, негов портрет. Времето, отрязъкът от този 21-ви век, който ни завари недостатъчно подготвени за големите изпитания. В думите на събеседниците на Росица Ранчева се крие разковничето – духовността ще ни крепи, усилието да бъдем най-доброто от себе си, желанието да даваме, да се раздаваме на другите, жаждата за творчество…

Историята на Стара Загора в 21-век, в началото му, остава запечатана в тази книга. Тя ще е безценно четиво за тези, които се интересуват от хората-богатства на Стара Загора /за богатите хора са жълтите страници на таблоидите/.

Книгите са, за да останат за бъдещето и да „отброяват“ духовните карати на времето.

Стара Загора, имаш своите 80 карата чисто злато в събеседниците от тази книга!

Приятно четене!

Уляна Кьосева

Повече за автора:

Росица Александрова Ранчева е родена на 18 септември 1941 г. в Стара Загора. Средно образование завършва в Трето средно училище „Васил Левски“, а висше – специалност „Българска филология“ във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Повече от 60 години тя се реализира в различни области на културата, знанието и журналистиката. Началото е в ЗОТ „Светлина“ като библиотекар и главен редактор на   заводския вестник. Първи директор е на Дома на културата на работниците от строителството. Директор е на Окръжен профсъюзен дом на културата. Две години е секретар на Клуба  на дейците на културата. От 1982 до 1992 г. е директор на Окръжен център за художествена самодейност. След промените новата управа решава, че няма нужда от любителско творчество и „Знаме на мира“ и ги закрива. 5 години е учител по български език и литература в ПГ по строителство и дървообработване „Инж. Недьо Ранчев“. Почти 20 г. е редактор във вестник „Старозагорски новини“. От 2017 г. и до сега е редактор в сайта за култура, литература, образование и  православие „Dolaр.bg”.

Написаните от нея през годините журналистически материали отразяват живата история на Стара Загора най-малко за 50 години. Почти няма събитие в областта на изкуството,   културата и образованието, което да не е отразено от перото й – спектакли, концерти, изложби, представяне на творчеството на писатели, музиканти, артисти, учени, учители и т.н. Нейните отзиви са чакана оценка от творците, защото са честни, добронамерени и от човек с високи естетически критерии. По нейна идея и с прякото й участие за реализирани и знакови събития, отново за въздигане на духовността на старозагорци. Достатъчно е да споменем само Националния младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев“, който тази година ще има 38-мо издание.

През 1997 г. Росица Ранчева  издава книгата „Завръщане от бъдещето“, посветена на съпруга й инж. Недьо Ранчев.  През 2001г. – вододел между две хилядолетия и две столетия,  подарява на родния си град книгата „Моите интервюта“ – 49 старозагорци за града на липите. През 2020 г. излиза книгата й „Ректорите на Тракийския университет разказват“.

„Стара Загора – град за обичане“ съдържа 60 интервюта с вдъхновяващи старозагорци, допринесли с таланта и отдадеността си за духовния растеж на стародавния град на липите . Това е реверанс на авторката към тях и убеденост, че примерът им ще послужи на днешните и идните поколения.