НЧ “Христо Танев 2020“ Стара Загора ще бъде мост между поколенията

На 21 септември 2021 г. във фоайето на Държавна опера Стара Загора беше тържествено отбелязана първата година от създаването на най-новото старозагорско читалище. То носи името на големия хералдик, художник и общественик Христо Танев (21 септември 1943 -21 март 2019). На тази дата той щеше да навърши 78 г.

По повод двете годишнини във фоайето беше подредена изложба с над 30 картини и 43 табла с проекти на Христо Танев.

В началото на събитието председателят на читалищното настоятелство Емилия Симова благодари на семейството на Христо Танев, което великодушно е дало съгласие читалището да се помещава в сградата на Галерия „Алба Авитохол“. Благодарности бяха отправени към членовете на читалището, които изразяват подкрепата си, както логистично, така и чрез заплащането на членския си внос. Симова благодари на Олег Стоилов за прекрасния банер, с който читалището се представя на събитията, в които участва, на Румен Райков, с чиято подкрепа започва изработването на сайта на читалището, на авторите на музикалния подарък Валентина Хаджипетрова -Ушева – автор на музиката и аранжимент на Трифон Трифонов.

Нашата рожба- читалище „Христо Танев“ , чието мото е „Дух и съзидание, вечна благодат“, вече стъпва по-уверено в изпълнение на своята мисия да бъде духовен център и да сплотява, да съхранява традициите и българщината, каза Емилия Симова.- И занапред ще се разчитаме на всестранна подкрепа за утвърждаване името на НЧ „Христо Танев- 2020“.

47-годишната Емилия Симова е родена в Стара Загора. Завършила е ГПЧЕ „Ромен Ролан“. Има висше образование по икономика. Работила е дълги години в банковата сфера. Сега има собствена туристическа агенция.

Госпожо Симова, как отбелязвате първата година от създаването на най-младото старозагорско читалище „Христо Танев-2020“?

През месец септември 2020 г. нашето читалище беше вписано в Търговския регистър, по-късно беше записано и в регистъра на народните читалища при Министерство на културата

За нас първата година беше особено трудна докато се приспособим към условията и създаване на пътища за решаване на целите ни. Успяхме да организираме няколко събития и да участваме в няколко на Община Стара Загора като част от Културния календар. Първото ни сериозно представяне беше с работилнички за деца по време на Националния фолклорен тракийски събор „Богородична стъпка“. Там малки и големи се учиха на техниката бродерия върху картон. Преди това, по повод 180 години светско образование в Стара Загора, организирахме няколко инициативи с ученици от СУ“Иван Вазов“ – изложби на творбите им.

Най-голяма дейност разгърнахме през настоящия месец септември. На 2 септември открихме изложба в Галерия „Алба Авитохол“ с картини на д-р Николай Колев. На 6 септември таблата с проектите на Христо Танев показахме във Военния клуб в Община Чирпан по случай празника на града и честване на Съединението на България. На 16 септември в Регионална библиотека „Захари Княжески“ д-р Николай Колев представи книгата си „Българска история до XII век през погледа на старите автори .

На рождената дата на нашия патрон 21 септември, когато Христо Танев щеше да навърши 78 години, във фоайето на Държавна опера Стара Загора откриваме изложба с негови картини,

собственост на негови приятели, съмишленици и членове на семейството. Представени са над 30 живописни работи и 43 табла с негови проекти.

Кои са основните цели на Вашето читалище?

Нашата мисия, нашата цел, нашият стремеж е да бъдем мост между поколенията. Творците от поколението на Христо Танев са ни оставили изключително ценно наследство, което ние трябва да предадем на поколението след нас.

С какво ще бъдем различни?

Искаме да бъдем модерно читалище. Да работим с инструментите на ХІХ век. Т.е. да бъдем дигитално представени, за да създадем интерес у младото поколение към знанията за света, за живота и за вселената. Особено внимание отделяме на посланията за българщината, това духовно богатство, което притежаваме в наследство.

Колко са организираните членове на НЧ „Христо Танев“?

Над 180 човека участваха в учредяването на читалището – приятели, съмишленици, почитатели на Христо Танев, основно от Стара Загора.

Госпожо Симова, сигурно сте много смела дама да поемете този толкова голям ангажимент – председател на читалищното настоятелство?

В началото, когато ме покани Васа Русева, която е секретар на читалището, не осъзнавах тази голяма отговорност, която поемам. Това е институция, която е носител на изключителен заряд. Да си председател на читалище наистина е много отговорно. Мисля, че бихме могли с общи усилия да направим много полезни неща, които да оставим след себе си. В момента младите хора имат нужда от общуване, от това някой да го поведе по интересен и полезен път. Живеем в сложни и динамични времена. Точно тук е мястото ни – да покажем на децата и младежите верния път, традициите, как да се мисли обективно и добронамерено.

Предстои ни да участваме в проекти, да трупаме и предаваме опит и знания.

Очакваме на предстоящата сесия на Общински съвет Стара Загора да се вземе решение, с което да ни се осигури макар и малко, помещение за дейност. Наследниците на Христо Танев ни дариха над 3000 тома художествена литература и неговия архив. Искаме да ги предоставим за ползване от общността. И просто да имаме база, в която да продължим да събираме новоизлязла литература. Проявява се много голям интерес към усвояване на различна техника за рисуване, към различни обучения, срещи с изтъкнати личности и пр.

Какво е за Вас патрона на читалището Христо Танев?

За съжаление лично не познавам приживе Христо Танев, но познавам творчеството му. Запознах се с неговите идеи. Виждам заряда, с който неговите приятели и съмишленици създават тази институция и това в много голяма степен ме амбицира да продължим реализирането на идеите и възгледите му. Убедена съм, че той е допринесъл изключително много за духовното развитие на нашия град, за българската традиция и знание. Това ни задължава и ние ще бъдем упорити в дейностите си.

Желая на читалище „Христо Танев“ дълголетие и успехи!

Росица Ранчева

Христо Танев, – (21 септември 1943 г. -21 март 2019 г.)- роден и живял в Стара Загора. През 1970 година завършва с отличие специалност стенопис във ВТУ„Св. св. Кирил и Методий“ в класа на проф. Никола Гелов. Сред преподавателите му са известни български художници като проф. Васил Стоилов и проф. Никола Кожухаров. Танев твори основно в областта на живописта, архитектурния, промишлен и графичен дизайн, пространственото оформление и рекламата. Негово дело са повече от 500 запазени фирмени лога, както и гербовете и знамената на Стара Загора, Димитровград, Чирпан и Гълъбово. Между 1972 и 1986 година взема участие в множество регионални и национални изложби за живопис с платна, изпълнени в жанровете портрет, фигурална композиция, пейзаж и натюрморт. Участва в представителни изложби на българското изобразително изкуство зад граница: Берлин, Букурещ, Катовице, Легннце, Москва, Осло, Самара, Улан Батор и др. От средата на 1990-те се задълбочава интересът на Танев в областта на хералдиката и семиотиката в търсене на смисъла на символи, свързани с идентичността на българския народ. През 1997 г. излиза книгата „Азът на българите и националните символи“, в чийто авторски колектив е и Христо Танев.От 1976 г. той членува в Съюза на българските художници, а от 1989 г. – в Асоциацията за пластични изкуства към ЮНЕСКО. През 2003 година основава собствена галерия за изящни и приложни изкуства в Стара Загора. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия, музея „А. С. Пушкин“ в Москва, над 30 държавни галерии в България и чужбина, като и частни сбирки в България, Европа, Канада, Кувейт, Монголия, САЩ, ЮАР, Япония.