Честит и благословен да бъде рожденият Ви ден, уважаеми г-н Тодоров!

Днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров навършва 40 години. Това е повод да върнем лентата 10 години назад и да спомним извървения път от градоначалника, който през 2015 г. спечели конкурса „Кмет на годината“, а Стара Загора – „Най-добрият град за живеене“, а в края на втория си мандат стана  „Кмет на гражданите“. По този повод тогава той сподели:“За мене най-голямата награда е доверието на гражданите. Желанието ми е да ги направя по усмихнати и по-удовлетворени от начина, по който живеят“.

Нашият красив кмет е роден е на 21 септември 1981 г. в Стара Загора. Завършва ГПЧЕ „Ромен Ролан“ с  английски и немски език и Софийски университет „Св. Климент Охридски“ със специалност „Европеистика“. Работил е  като експерт в изготвянето и управлението на проекти за кандидатстване по програми на Европейски съюз в Община Стара Загора и Областна администрация -Стара Загора. Избран е през 2009 г. за народен представител от ПП ГЕРБ в 27-и старозагорски избирателен район. В Парламента заема отговорни позиции, но решава, че по-полезен ще бъде, ако пряко участва в управлението на родния си град.

На 30 октомври 2011 г. Живко Тодоров печели изборите за кмет на община Стара Загора, с резултат на балотажа 67,12% от гласовете на старозагорци. Тогава той е най-младият кмет в България, едва на 30 години. На изборите през 2015 г. е преизбран на първи тур с резултат 79,04 %. За 4 години от житейския си и професионален път Живко Тодоров увеличава процентите на безкомпромисната си победа с повече от 12 на сто. През 2019 г. Тодоров получава 68,63% от гласовете на своите избиратели. Житейските му години /тогава/ са 38, но управленският стаж вече им дава тежест и уплътнение.

Не е лесно да си толкова млад, а да си градоначалник на доста голям град. Поривите на младостта водят в една посока, обществените задължения -в друга, гласът на сърцето – в трета, а над всичко трябва да са разсъдъкът и трезвата мисъл. И навсякъде да „огрееш“. За всичко да си виновен. Благодарността да звучи с тъничко гласче. Неблагодарността – да надделява басово над всички други гласове. Всеки да иска нещо от теб. Нищо никой да не дава даром.

Няма по-прозрачна сграда от сградата на Община Стара Загора. Там всичко и  всеки се вижда сякаш е зад огромни стъклени стени. Всяко действие е видимо. Това доста тежи и отговорността малко или много похабява чувствителността – особено за дребните моменти, които всъщност изграждат живота.

Видимо от снимките и телевизионните репортажи,  нашият кмет  се „зарежда“ най-добре, когато е сред хора от неговата кръвна група /спортистите/ и когато е сред деца. Тогава особено се радваме и на усмивката му.

Преди 10 години Живко Тодоров каза: „Първият основен приоритет, който предстои да бъде изпълняван през следващите четири години, е ускоряване на работата по проекти и привличането на повече средства по европейските програми.“ И удържа думата си, що се отнася до спечелването и работата по много проекти, разхубавили Стара Загора.

В началото на втория си мандат отсече:„Най-важно е да инвестираме най-много средства в енергийна ефективност, защото всеки лев, вложен в саниране на сгради, допринася с 30-40% по-малко разходи след още само няколко месеца…Ще продължим с още по-високо темпо да привличаме инвестиции за Стара Загора, които да влязат в инфраструктурата, строителството и най-вече в енергийната ефективност…Веднага ще допълня, че ще завишим изискванията си за качеството. В хода на предизборната кампания изискването за повече качество беше на първо място в критиките на гражданите.“

„Тази вечер ще Ви споделя каква Стара Загора виждаме ние – аз и моят екип, модерна, с  развита инфраструктура, с възможности за правене на бизнес. Град – привлекателен за инвеститори. В същото време – сигурен, такъв в който да отглеждаш дете, да се развиваш, да живееш спокойно. Виждам Стара Загора – отдадена на образование, защото само така младите хора на града ни ще имат перспективи. Виждам богатата култура – опера, музеи, театри, археология и модерни фестивали и празници. Възможности за спорт и добре прекарано свободно време. Какво му трябва на един млад човек – работа, развитие и развлечения в града, в който живее и обича, а за възрастните да има паркове за разходка и отмора, добър градски транспорт и социални услуги.

Това е златната среда – развиващ се град, динамичен, но непокварен и нямащ проблемите на други големи градове, имащ спокойствие и ред“. Така започна представянето на Програмата си за управление, за  третия кметски мандат 2019 –2023 г. Живко Тодоров.

И ако не сте денонощно черногледи и вечни критикари ще признаете, че за изминалите 10 години с управлението на Живко Тодоров Стара Загора сбъдва мечтите му. И тъй като с хубавото лесно се свиква, вслушайте се каква е възхитата на завърналите се от чужбина нашенци, на гостите на града, на онези млади хора, които напускат столицата и се заселват в града на липите, за да растат децата им на воля.

В новата книга на Росица Ранчева „Стара Загора-град за обичане“ Живко Тодоров споделя:“За мене Стара Загора е уникално място, което не бих заменил за никой друг град  нито в България, нито в света. Стара Загора е невероятна комбинация от уют, топлина и същевременно младее. Бих го нарекъл млад град. Той е с много древна история. Има много драматична съдба, но в себе си носи вечния млад дух“.

...Имало едно време в древен Рим пълководец, който така избирал армията си: Минавал през редиците с войници и на всеки прошепвал в ухото по една мръсна дума. Който се изчервявал, него вземал във войската си. Казал:“Щом се изчервява, ще е чувствителен и ще воюва до смърт!“

Навръх 40-ия рожден ден пожелаваме на нашия кмет Живко Тодоров край него да има повече хора с горещи сърца и будни умове, хора с размах и въображение, които обичат и милеят за Стара Загора като за родно дете.

Желаем му да е здрав, да е мъдър и щедър, да се усмихва повече и да бъде начело на много светли дела за града!

Честити и благословени години, г-н Тодоров!

От екипа на Долап.бг

21.09.2021 г.