Ротарианци направиха курбан за здраве и  успение на всите българи

Навръх Деветата Неделя след Петдесетница (22 август 2021 г.) Ротари клуб Стара Загора – Берое и Старозагорска митрополия направиха на Старозагорските минерални бани курбан за здраве и успение на българския народ и подпомагане на изграждането на православния храм „Свети Йоан Рилски Чудотворец“.

Курбанът за здраве и благоденствие на всите българи е наша инициатива, която провеждаме всяка година около Голяма Богородица и Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец, сподели за медията ни президентът на ротарианците Красимир Червилов.- Събитието организираме заедно със Старозагорска митрополия. Курбанът е благословен от Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан и осветен от отец Йордан Карагеоргиев.

Тази година го организирахме на Старозагорските минерални бани за ускоряване на изграждането на храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“. Преди няколко месеца Ротари клуб Стара Загора – Берое дари сума, с която да продължат строителните дейности. Тъй като много ротарианци живеят на баните, този проект ни е присърце.

Вчера обещах, че до края на моя мандат като президент на клуба, т.е. до края на м. юни 2022 г., ще проведем още дейности, с които да подпомогнем по-скорошното изграждане на Божия дом.

В тези смутни времена, когато българският народ се лута в тъмата, хубаво е да съграждаме православни храмове, да се опитваме да бъдем по-смирени и по-обединени. Това е нужно в момента на нацията ни!“ – каза Красимир Червилов.

Храмът се изгражда по проект на арх. Ваня Тончева. Божие благословение да има над нейния труд. Намира се зад пенсионерския клуб в курортното селище. Мястото е било център на предишното селище.

Няма доказателства и няма как да има, но има предположение, че навремето мощите на Св. Йоан Рилски Чудотворец, когато са носени от Рилската света обител към Велико Търново са минали през селището. Със сигурност се знае, че от там заминават за Мъглиж. От там „се качват“ до Селци, през Борущица и стигат до Кръстец. Там престояват един месец, докато се завърши храмът във Велико Търново, за да бъдат посрещнати с почести“. – Това сподели за Dolap.bg отец Йордан Карагеоргиев. – „Нямайки нищо случайно, навремето така го нареди Бог, да имаме благословение и храмът за носи името на Чудотвореца. Дай Боже, когато стане храмът, независимо от това, дали са минавали мощите наблизо или в селището, искаме да възстановим този път до Кръстец, където е границата на нашата епархия“.

Според отец Йордан, сериозно напредва градежът. Предстои изграждането на покривната конструкция. Има дарители. Има хора, които са съпричастни към Божието дело. Някои от тях са дарили по 5, по 10, по 20 лв. Най-големият дарител е дарил 20 000 лв., с които сега може да продължат строителните дейности.

От името на митрополит Киприан отец Йордан Карагеоргиев е отправил благодарност към ротарианците, към всички дарители за изграждането на храма. Специални благодарности и на Община Стара Загора, на кмета Живко Тодоров и на зам.-кмета Янчо Калоянов, който е член на църковното настоятелство и които с цялото си сърце помагат.

На събитието са присъствали много миряни. Раздадени са над 200 курбана.

Росица Ранчева