Престижни отличия за талантливия старозагорски поет Йордан Пеев

Старозагорският поет Йордан Пеев е лауреат на два конкурса – национален и международен, провели се през месец август. Ето какво сподели самият той: „За два дни – две изключителни признания..и награди…Мислех си, че след Шипка нищо друго не може да ме развълнува, но съм грешал…Невероятен 22 август, в който получих Голямата награда в Международният Поетичен конкурс:  “ Есенни щурци 2021 г“ в раздела  Пеещи Поети за авторската ми песен „Българийо една“! Благодаря на организаторите и журито за наградата, както и на публиката за огромната радост и топлина, за аплодисментите, и сълзите в очите, които песента ми събуди! Прегръщам всеки един есенен щурец с обич, както и всеки, който присъстваше в залата! Тази песен е песен за всички Български жени, които съдбата и нуждата изпратиха зад граница по различни причини, и които  живеят и работят далече от Отечеството ни, без да забравят и миг за него…Тази песен е за небесната ми вуйна Стефка, която почти 30 години живя в Чикаго, но кръвта я върна в родната земя, за да остане в Родината завинаги …Бог да бди над нашите майки, сестри, любими и роднини, които са далече от страната ни, но са винаги с нас!!!

На 21 август Йордан Пеев получи наградата и на 7-я Национален конкурс за епическа поезия „Полк.Георги Георгиев”. Четенето на всички отличени в този конкурс бе на самия връх Шипка.

Тази година е изключително силна за талантливия поет Йордан Пеев. През май месец той спечели първа награда на Национален литературен конкурс за поезия „Биньо Иванов” – Кюстендил със стихотворението си „Съвременна реалност“. В петнадесето издание на конкурса в  анонимната надпревара заявиха участие 316 поети с 842 стихотворения.

Желаем му от сърце до края на 2021 г. още много нови награди!

Йордан Пеев е роден през 1968 г. в гр. Стара Загора. Завършва “Българска филология” в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Заедно с Пламен Дойнов, Георги Господинов и Бойко Пенчев създават литературен клуб. Живее и твори в родния си град.

В литературата дебютира с поетичната книга “Сълзите на гнева” (в съавторство с Пламен Дойнов, 1990). Неговите стихотворения са обединени под заглавието “Каруцата на ветровете”, за което получава награда “Златно перо”. Следват книгите “Когато смъртта ми прогледне” (стихове, 2014), “Стъклена кожа” (стихове, 2016), “Пощальонът” (роман, 2015), “Последният Адам” (роман, 2015), “Любовни вертикали” (стихове, 2017), “Детонатор за глухарчета” (стихове, 2017), “Филантропията на един варварин” (стихове, 2019). Участва в различни сборници и списания. Носител е на множество литературни награди от национални и международни литературни конкурси.

Dolap.bg