Гробницата и съкровищата на Тутанкамон

Най-известният фараон на древен Египет е роден през 1340г.пр.н.е в Тел ел Амарна. ДНК анализ доказва, че е син на фараон Аменхотеп IV / Ехнатон и от майка сестра на Ехнатон , която е дъщеря на Аменхотеп II и царица Тийе.

При раждането си е бил кръстен Тутанхатон, което означава ,,жив образ на Атон“, но по -късно е променено на Тутанкамон, което означава ,,жив образ на Амон“.

Той е имал за съпруга своя сестра и от този брак са се родили две дъщери, които почиват малки и са погребани с баща си.

Гробницата открита през 1922г. е била цяла и непокътната с над 5000 артефакти.

Изнасянето и описването на предметите и тяхното пренасяне до Кайро е отнело 10г.

Археолозите предполагат, заради малкият размер на гробницата, че Тутанкамон е погребан в гробница, която не е била предназначена за него, а в тази на Ай. Той присвоил гробницата на фараона за себе си, жени се за вдовицата му и става фараон.

Само 1/3 от предметите намерени в гробницата са били изложени в стария Музей на Кайро.

Сега в новият Музей са изложени всички находки, които са извадени от подземията на стария , консервирани и реставрирани и след 100г. могат да се видят.

Прочутата златна маска е подложена на съвременен анализ, защото се тиражира мнението, че не е направена за него, а е преработена.

Маската е с височина 54см. , ширина 39см. и тежи 11кг..Цветът на златото на лицето е с друг нюанс, но изследването показва, че е от едно и също злато, но е използвана друга технология

и че е изработена специално за Тутанкамон и то само за 70 дни декорирана със скъпоценни камъни.

Хауръд Картър намира на входа на запечатаната гробна камера статуи на двама стражи със златни дрехи, златни очи и черна кожа.

Миниатюрен златен ковчег съдържа черния дроб на фараона. А вътре открива прекрасни предмети- покрито със злато легло с гравирани божествени фигури на Бес и Туарет-богинята на хипопотама, златна колесница с изобразени сцени от живота на фараона.

Намерен цял арсенал от оръжия-стрели, лъкове, бумеранги и един прекрасен кинжал. Дръжката на кинжала е украсена със злато и планински кристал. Ножницата е от злато с флорални мотиви. Острието е от желязо, а тогава това не се е срещало в Египет. Рентгеновият анализ показва точното съотношение на металите- съдържанието на никел е прекалено високо. Няма желязо, което да съвпада на земята с това на кинжала Заключението е, че е от метеорит, който е дошъл от космоса.

Златната колесница е декорирана с брутални сцени , които демонстрират превъзходството му над целия свят.

Сандък от гробницата е украсен със злато и със сцени от военни действия. Със същата колесница , същите лъкове, стрели, които са намерени в гробницата.

Това показва, че Тутанкамон не е било онова безпомощно момче , а истински войн.

Намерени са и две сребърни тръби, за които казват, че са магически.

Първият път, когато издават звук, е  непосредствено преди ВСВ.

Вторият път е пред шестдневната война през 1967г.

Третият път – преди войната в Персийския залив през 1990г.

Четвъртият път-  преди Египетската революция през 2011г

Намерени са много златни бижута.

Инфо:

Nat Geo