Шипка Фест 2021 от 3 до 6 септември – Дни на изкуствата и занаятите

За трета поредна година от 3-ти до 6-ти септември 2021 г. в двора на Етнографски музей “Чирпанлиева къща”, гр. Шипка, ще се проведе ШИПКА ФЕСТ – Дни на изкуствата и занаятите.

Както винаги, и тази година фестивалът ще събере майстори занаятчии от цялата страна, предлагайки една пъстра палитра, отразяваща богатството и сръчността на българина. Шарени черги и колани, кошничарство, грънци, бижутерия, сапунджийство, обработка на кожа и стъклопис, придружени от неизменния топъл огън на ковашкото огнище.

Програмата започва в петък, 3-ти септември, с демонстрация по кошничарство на майстор Станко Киров от Бургас – който е пазител на един от най-застрашените занаяти и за втора поредна година ще дойде да го сподели с нас. Същия ден слънчевата Йоана от ДевиРа ще ни покаже още един древен занаят – тъкане на номадски стан.

Петър Чухов и Иван Христов от група Гологан ще открият музикалната програма в петък вечер с музикално поетично представление. След тях в 20:30 часа на сцената на Шипка Фест ще излезе кралицата на акордеона Вероника Тодорова – призната за най-добрата на този инструмент на планетата на Световно първенство в Норвегия през 2006. Ученичката на знаменития проф. Ренцо Руджери, Вероника миксира джаз, танго и ръченица, завладявайки световните сцени. На Шипка Фест Вероника ще свири в акомпанимент на Стефан Тодоров – кахон.

В събота, 4-ти септември, дворът на Чирпанлиевата къща отново ще се изпълни със занаяти. През целия ден ще имате възможност да видите ковачество и ножарство със Стефан Чаков, Боян Кършаков и Николай Пергелов, ръчна изработка на бижута от рог и седеф с Тодор Миланов, грънчарство с Ивайло Господинов от „Калиния“, познат със своята изключително красива синя керамика, Деси Владовска – майстор-грънчар, носител на Голямата награда „Сребърна хлопка“, тъкане на колани с кори на номадски стан с Йоана Апостолова от ДевиРа. Ще има и работилница за обработка на кожа с Мариета Недкова, демонстрация по изработка на старинни бижута с Деница от „Чародейница“, тъкане на хоризонтален стан с майстор Ангел Милчев от Враца, които за първа година ще бъдат гости на фестивала.

За най-малките, но и за всички желаещи, в събота сутрин Красимира Пенева от Сапуни „Красива“ ще ни предложи работилница за билкови близалки, а с ДевиРа ще си попеем, изучавайки автентични български народни песни. А в събота следобед майсторката на плъсти Маргарита Барганска ще ни покаже една изключително популярна и забавна техника „Ебру“ за рисуване върху вода.

В петък и събота гостите на фестивала ще могат да се насладят също на изложба живопис на Севда Потурлян, която на 4-ти септември в събота ще бъде закрита в присъствието на авторката, за да предостави пространството на Художествения пленер „Светлина за Шипка“ – благотворителна изложба с цел събиране на средства за реконструкция на Читалищния дом-паметник. Пленерът се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund.

Филмовата програма ще започне в събота в 16:00 часа в сградата на Народно читалище “Светлина-1861” и ще покаже един след друг филмите The Undamaged – за последните диви реки в Европа и язовирите, които ги унищожават; и пред-премиера на “3D DOGS” – детско криминале, с представяне от режисьора Димитър Шопов.

Музикалната програма в събота вечер ще започне в 20:00 часа с група Громь Падина – една вълшебна смесица от Балкански ритми, ще продължи с мистична поезия и флейта от Симеон Нейчев-Вибути, а в късните часове Павел Стойчев от Сурбахар ще ни потопи в дебрите на етно-електрониката. Много вероятно е, както всяка година, музикалната програма да приключи с импровизиран джем сешън около гюлапаната.

В неделя занаятчийските демонстрации ще продължат и ще има ателие по сапунджийство с Краси Пенева от ”Сапуни “Красива” и работилничка по стъклопис с Албена Венкова, по време на която всеки желаещ ще може да си изработи медальон от рисувано стъкло. За децата фестивалната програма в неделя ще предложи две работилнички: от 11:00 часа – работилничка за приказни герои от вълна и драматизация на приказка с Деница Запрянова-Костова, а от 14:00 ч. работилничка за сапунчета с Краси Пенева.

Филмовата програма в читалището ще продължи в неделя от 15:30 ч. с пред-премиера на филма “Стената на Безкрая” с реж. Тако Младенов, а от 16: 00 ч. ще бъде прожектиран “Случаят Бедечка” – документален филм за застрояването на българските паркове и защитата на парк “Бедечка” в Стара Загора.

В неделя от 17:30ч. в Чирпанлиевата къща ще бъде открита художествена изложба – „Светлина за Шипка“, с творби на всички автори, участвали в художествения пленер и благотворителна продажба на картини за събиране на средства за реконструкция на Читалищния дом-паметник. Пленерът се осъществява с финансовата подкрепа на VIVACOM Fund.

За музиката в неделя ще се погрижат Кеминджиджи и Соулфия, които ще направят един своеобразен микс от автентичен български фолклор и етно ритми от различни краища на света.

Фестивалната програма ще приключи в понеделник с работилничка за домашна козметика с Надежда Максимова, опитен билкар от гр. Трявна.

По време на целия фестивал гостите на град Шипка ще имат възможността да посетят още:
Изложбата “160 години Народно Читалище Светлина-1861” посветена на юбилея (в сградата на читалището), Музея на залесяването и Художествена Галерия “Христо Песев” (в сградата на читалището), както и изложбата 
100 години назад със стъклените плаки на Антип Обущаров, показваща архивни снимки от Шипка в Музея на Фотографията в гр. Казанлък, да научат повече за пермакултурата и начина на живот с Нулев отпадък от доброволците към фондация Отворен интелект – OPEN MIND по програма Европейски корпус за солидарност, както и да се докоснат до медитативни практики със Симеон Нейчев-Вибути.

Шипка Фест е и част от културния календар, посветен на 160-годишния юбилей на Народно читалище “Светлина-1861” в Шипка.

Фестивалът се организира от НЧ „Светлина-1861“ и Фондация Отворен интелект – OPEN MIND с подкрепата на Европейския корпус за солидарност и финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и има за цел да оживи подбалканското градче, да покаже неговите скрити съкровища и да възроди автентичните български занаяти и фолклор. И тази година фестивалът ще се проведе под знака на Нулев Отпадъктака че си носете канче, купичка и прибори, тъй като пластмасови съдове няма да се предлагат.

Очакваме Ви! Ще бъде пъстро, полезно и интересно!