Проф. Минко Балкански получи почетния плакет на областния управител на Бургас

По покана на областния управител на Бургас проф. д-р Мария Нейкова на 18 август 2021 г. проф. Минко Балкански и съпругата му гостуваха в морския град.

В любезната покана се казва, че от 16 до 30 август 2021 г град Бургас ще бъде домакин на знаменитата лагер-школа на Теодоси Теодосиев по приложна математика и физика. Над 220 ученици от цялата страна са заявили желание да бъдат включени в елитната щкола на златния учител по физика.

Вие като учен, постигнал толкова много в науката и постижения, далеч надхвърлили националните граници, можете да бъдете вдъхновение за младото поколение на България.

В тази връзка, за мене като областен управител на област Бургас, е чест нашата област да бъде част от посещението Ви в България“, пише проф. д-р Нейкова.

По нататък се припомня за съвместната дейност през 2001-2009 г. в качеството на г-жа Нейкова като областен управител на област Стара Загора и прох. Минко Балкански. Според нея това е време, за което може да се говори за постигнати резултатите и конкретни положителни решения. От тях до днес ефектът от сътрудничеството е пример и основа за бъдещо развитие по различни проекти в област Стара Загора.

Уважаеми проф. Балкански, за мене ще е чест, ако натрупаният опит, добрите спомени от съвместната ни работа и сътрудничество бъдат пренесени в Бургаска област, чиито областен управител съм сега, пише проф. Нейкова. – В тази връзка отправям към Вас покана, в качеството ми не само на областен управител, но и на професор по юридическите науки и учен, да посетите град Бургас и да изнесете лекция пред студентите от Юридическия факултет на нашия университет“.

94-годишният професор Балкански прие поканата и ще се срещне със бъдещите юристи в удобно за него време.

На проведената много сърдечна среща проф. Мария Нейкова връчи на проф. Минко Балкански Почетния плакет на областния управител на Бургас и икона.

Има много причини да се гордеем, че сме българи. Една от тях е човекът, който приемам за пътеводна светлина – алтруистът, умът, дарителят, вдъхновителят – професор Минко Балкански.

Днес съм изключително щастлива, че прие поканата ми и посети Бургас. 20-годишното ни познанство винаги е било стълб на родолюбие, на съзидателност в името на образованието и науката. Професор Балкански е човекът, който не спря да вярва в бъдещите млади физици и математици. Човекът, който години инвестира финансов и емоционален ресурс в таланта на българските деца, в тяхното образование и възпитание. Сигурна съм, че присъствието му в Бургас ще бъде вдъхновение за всички, тръгнали по пътя на голямата наука“, каза проф. д-р Мария Нейкова.

Dolap.bg