Днес да почерпят за имен ден Олга, Оля, Олег

Св. Олга е първият християнски владетел на Киевска Рус

На 11 юли православната църква почита Св. равноапостолна княгиня Олга.

Олга е киевска княгиня, съпруга на княз Игор I и майка на княз Светослав I, като чиято настойница управлява между 945 г. и 969 г. След кръщението си тя приема името Елена.

Някои историци смятат, че Олга Киевска е внучка на българския княз Борис І. Много по-вероятно е обаче, както сочи и името ѝ, тя да е със скандинавски произход. Олга е славянският вариант на шведското Хелга или финландското Оили.

Освен това, ако беше внучка на Борис І, тя щеше вече да е християнка, което би обезсмислило промяната на името ѝ на Елена след кръщението ѝ.

Според легендата след убийството на нейния съпруг от славянското племе древляни, тя поела управлението на Киевска Рус. Отмъстила жестоко на убийците, изгаряйки градовете им, като много от древляните били принесени в жертва на езическите богове.

През 957 г. Олга отива в Константинопол, в търсене на съюз срещу хазарите, атакуващи Киевска Рус от изток. Там тя приема християнството и името Елена, както се казвала и съпругата на Константин VII Багрянородни. Церемонията е подробно описана от самия византийски император в „За обредите или церемониите във Византийския двор”. Олга е кръстена лично от константинополския патриарх Полиевкт.

Смята се, че след завръщането си в Киевска Рус княгинята полага първия камък на катедралния храм „Света София” в Киев през 960 г.

През 965 г., с помощта на византийската дипломация, нейният син княз Светослав I успява да разгроми хазарите и да превземе най-важните им крепости и столицата Итил.

Св. Олга е първият християнски владетел на Киевска Рус. Страната е окончателно покръстена през 988 г. от нейния внук Владимир I Велики.

Днес имен ден празнуват Олга, Оля и Олег. Имената произхождат от древноскандинавското „Hailaga”, което означавало „посветен на боговете” и по-късно преминало в „Хелги”, означаващо „благословен”.

Dolap.bg