Амбициозни гимназисти се реализират успешно в клуб „Философско ателие“

На 3 юли 2021 г. в Европейската нощ на музеите в Музей „Литературна Стара Загора“ трима десетокласници, представители на клуба „Философско ателие“ – Емил Андреев от ППМГ „Гео Милев“, Велизара Димова и Йоанна Дякова от ГПЧЕ „Ромен Ролан“, прочетоха своите философски есета. Есетата на очарователните госпожици бяха от Националния конкурс „Любовта и свободата“. Награденото есе на Емил Андреев е „Вярата и разума“ според една философска мисъл на Августин Блажени. След това започна дискусия по темата на Емил с участието на публиката. Възхитително е отношението на тези млади хора, към сериозната наука и проблеми, които тя третира.

От една година към Центъра за подкрепа на личностното развитие Стара Загора за тийнейджърите е създадено „Философско ателие“, обясни за Dolap.bg ръководителят Милена Личева Иванова. То е експериментално. Повечето участници са от ГПМЕ „Ромен Ролан“ и ППМГ „Гео Милев“

Ателието има два клуба. Единият е „Философия и изкуство“, а другият „Философско писане“.

Философия и изкуство“ е много интересно начинание. Когато бях с ученици в 8-ми клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и им преподавах Философия, на края на годината – юни месец си казах, това което учат дали не можем да пресъздадем в някакъв театрален вид. Събраха се около 30 осмокласници и написаха много странната пиеса „Във философския свят на приказките“. Събраха четири приказки, които им предадоха философски смисъл и в 9-ти клас я изнесоха няколко пъти. Пиесата се работи с голямата помощ на психолога на гимназията Петя Глътникова и Радка Радева.

Когато учениците написаха сценария в разговор с тях пожелаха да напишат съвременна пиеса. По време на пандемията, те написаха такава пиеса „Телефон от бъдещето“, за което много им помогна Николай Колев, който е сценарист на филма „11 „а“ и води клуб по режисура и сценаристика към Центъра за подкрепа на личностно развитие. Разказва за 1982 г., когато в едно семейство от майка, баща син и дъщеря се открива телефон, който е бил на дядото. И този телефон преобръща изцяло живота им. За радост пристига баба им Злата, която мъдро ги съветва:“Деца, оставете телефона и живейте истинския си живот!“.

Сега започва репетиция на тази пиеса. В Центъра учебната година е до 30 юли т.г. Идеята е тя да бъде готова за премиера през есента.

Вторият клуб е по философско писане. В него участват 10 десетокласници.

Исках много да ги подготвя за участие в олимпиади по философия, обясни Милена Личева. – Четири от тях достигнаха до областен кръг на олимпиадата по философия, но не продължиха на национално ниво. Вярвам, в следващото издание на национално ниво ще има имена и от Стара Загора. Трудно е, защото има много силна конкуренция от софийските училища – Националната гимназия за древни езици и култури, Националната природо-математическа гимназия и др“.

Г-а Личева обясни, че този клуб участва в различни конкурси. Работи се много сериозно и отговорно. За изминалата година има завоювани три първи награди. Едната е от конкурса за есе на Районен съд Стара Загора на тема „Съдът на бъдещето“ (Съдебната система и новите технологии). Наградата спечели Анна- Мария Богданова от 10 „б“ клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Вторият конкурс е на ГПЧЕ „Ромен Ролан“, посветен на 55-годишнината от основаването на гимназията. Първо място завоюва Деница Методиева от 10 „з“ клас, в раздела писане на есе по мисълта на Ромен Ролан „Всички радости на живота са в творчеството“.

Третата награда идва неочаквано. Фондация „Заедно в час“, заедно с Министерство на образованието и науката и УНИЦЕФ обявиха конкурс за писане на проект на тема „Образование за права на детето“.

По пет различни показатели трябваше да се напише проект, в който може да бъде само от ученици, но може да бъде от ученици и учител, коментира Милена Личева. – При нас, с една групичка от трима ученици от 10 „б“ клас на ГПЧЕ „Ромен Ролан“ онлайн започнахме да работим. Дискутирахме дълго темата, правихме няколко сесии и дискусии и започнахме да разработваме проекта. Имаше една педагогическа част, която аз написах – упражнения, уроци, игри, в които да присъства темата за права на човека. Децата написаха основната идея, която се казва „Училищен омбудсман 2021 г“. За наша радост спечелихме специалната награда по критерий „Ефективен проект“. Участниците във философското трио са Анна-Мария Богданова, Георги и Марио Тодорови“.

Росица Ранчева