Държавна опера Стара Загора завърши в топ 3 на най-престижната европейска надпревара за образователни оперни продукции

Старозагорската опера – първа в набирането на финансови средства

На  17 юни от 21:30 часа се състоя церемонията по обявяването на победителите в оперната надпревара на асоциацията на европейските филантропи за опера и балет FEDORA – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство.

В нея Старозагорската опера зае призово място със своя проект „Ние сме музиканти“ (We are musicians), достигайки до топ 3 на най-значимия европейски оперен конкурс. Победител в образователното направление, в което участваха старозагорци стана белгийската организация PlatformK, която осъществява танцово обучение и предоставя участие в професионални балетни и танцови състави на хора със синдром на Даун.

Освен Държавна опера – Стара Загора и победителят – белгийската компания „Platform K“, тройката се допълва от италианската „Compagnia Teatrale L’Albero“.

Идеята на „Ние сме музиканти“ е да се създаде първият български оперен сензорен интерактивен спектакъл, подходящ за деца и младежи със специални потребности. Той щеше да бъде предшестван от музикални работилници, целящи да запознаят децата с класическата музика, балета и музикалните инструменти, които се използват в оперния оркестър, както и да се установи доколко заниманията с музика подобряват състоянието им.

Директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов заяви, че ще продължи да работи за реализирането на идеята, тъй като тя е изключително важна и благородна. „Старозагорската опера е вероятно най-социално ориентираната оперна институция в България, която търси различни форми, с които да привлича и приобщава разнообразни общности към магията на танца и класическата музика. Заедно с нашите социални партньори ще продължим да търсим финансиране, с което да развием идеята си и да създадем първият български оперен сензорен спектакъл.“

Макар и да не спечели първото място, Старозагорската опера е шампион в кампанията за набиране на средства, която FEDORA организира за всички оперни институции и компании, които достигнаха до финалите на 4-те направления опера, балет, образователни продукции и дигитални иновации. Екипът успя да набере общо 8427 евро за реализирането на „Ние сме музиканти“, като изпревари Кралската Шведска опера, която успя да събере 8 365 евро за своя дигитален проект „Totalityin Parts, a reenactment“ , а трета във фондонабирането остана френската Festival d’Aix-en-Provence, която се състезаваше в направлението за оперни продукции и събра 5590 евро.

Старозагорският проект беше подкрепен от френската компания Variations International с 3500 евро, а още 500 евро бяха добавени от частен донор от кръга на филантропите на FEDORA. Екипът на операта благодари и на дарителите от България, които подкрепиха нашата кауза. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуване на инструменти, с които да бъдат провеждани занимания с деца и младежи.

FEDORA Prizes Award Ceremony https://drive.google.com/file/d/11CxiERQ6_0YHRONvIz36eNF38RbPZsMJ/view

Официалният анонс за нашето направление може да се види тук: https://fb.watch/6c2cf8YRMt/

Всички победители са тук: https://www.fedora-platform.com/discover/winners

Специална благодарност към нашите 21 дарители:

ВиК ЕООД Стара Загора

Роси и Иван Станчеви

Tърговско-промишлена палата – Стара Загора

Helene Fendt

Solen  Wanono

Uberta            Bonamigo

Maria Miltcheva Demotte Мария Милчева Демотте

Marko Kuzmanov Марко Кузманов

Ivina Zhelyazkova Ивина Желязкова

Zornitsa Miladinova Зорница Миладинова

Lyubomir Petkov Любомир Петков

Antoaneta Balabanov Антоанета Балабанов

Владислав Петков

Олег Стоилов

Славин Янакиев

Благовеста Шинева

Даниела Димова

Тони Куцаров

Мирчо Христов

Ивайло Кринчев

Огнян Драганов