Утре е големият християнски празник Светий Дух

На 21 юни 2021 г., празника Свети Дух, който винаги е 51 дни след Великден и се празнува на деня след Петдесетница, Православната църква отдава почит на Светия животворящ Дух, който е третото лице на Светата единосъщна и неразделна Троица.

Празникът Свети Дух е свързан по смисъл с честването на Петдесетница и се отбелязва винаги в понеделник.

Двата празника са последни от Великденския цикъл.

На Петдесетия ден от Господното възкресение Свети Дух слязъл над апостолите и ги дарил с благодатни дарове. На този ден църквата прославя Светата животворна Троица – Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети.

Според християнската вяра Свети Дух дава живот на тварите и освещава човешките души и тела. В иконографията Свети Дух се изобразява като гълъб.

Празникът се свързва с култа към мъртвите и според народните вярвания на него душите на покойниците, „пуснати“ на Великден, „се прибират“. Жените носят на гробищата орехови листа, разстилат ги върху гробовете, та да „направят сянка“ на мъртвите на оня свят.

На 21 юни 2021 г. в деня на големия християнски празник Свети Дух старозагорският исторически храм „Света Троица“ чества храмовия си празник.

По този повод в неделя на Петдесетница от 17:00 ч. ще се отслужи Петохлебие с Акатист към Светата Единосъщна, Живоначална и Неразделна Троица

На 21 юни (понеделник) Свети Дух , храмовият празник започва в 8:00 ч. с празнична утреня и празнична св. Литургия.

Основни сведения за изграждането на храм „Св.Троица“ черпим от „ Хронологическото описание на по-важните и забележителни събития в Стара Загора в черковно, училищно и общонародно отношение през ХІХ век“, на Хаджи Господин Савов, както и изследването на църковния историк и богослов Недьо Александров.

Желанието и ентусиазма на хората от най-бедния квартал на града „Гибран“ се материализирал в 1863 година. С много труд и дарения храм „Св.Троица“ бил завършен.
Изписването на иконите започва възрожденецът Николай Павлович, роден в Сливен (1835г.), син на възрожденския учител Христаки Павлович /1804-1848г./,завършил Виенската художествена академия, а в последствие и Мюнхенската художествена академия. Той работил около една година, но не довършил иконописа поради започналата Руско-турска освободителна война. По време на нея, на 19 юли 1877 г., град Стара Загора е изпепелен. Храмът бил разрушен. В двора му и храмовата постройка били изклани повече от 2500 православни християни, потърсили там убежище.
До опожаряването на Стара Загора, храм „Св.Троица“ развива и училищното дело, изграждайки в 1864 година девическо взаимно училище, а в 1865 год.- мъжко взаимно училище.
Храм „Св.Троица“ е възстановен в 1884 година. През 1923 г. последователно е поставено дюшеме, през 1925 година е направено препокриване на сградата.

През 1910 година, председателят на църковното настоятелство отец Георги Клисаров подема инициативата за построяването и на Мавзолея-костница, в който намират покой костите на избитите православни християни в храма и махалата.
С възстановяването на храма 1884 година, същия бил осветен от Търновския митрополит Климент. Веднага след освещаването, в 1899 година се замисля и неговото стенописване. Видно от надписа над южната олтарна врата става ясно, че по това време част от олтара вече частично се изписал. Подготовката за цялостната зография започва през 1944/45 година, а през 1946г. известният зограф от руски произход Николай Ростовцев поема цялостната иконопис.
Строежът на камбанарията се започва от отец Георги Клисаров, непосредствено
след изграждането на Мавзолея-костница – 1911 година и завършва в 1913 година. При подготовката се планирало камбанарията да е снабдена с големи камбани и да бъде устроена като тази на храм паметника в гр.Шипка, но идеята не се осъществила поради започналите войни.

Росица Ранчева