Предложиха д-р Иван Аяров за Почетен гражданин на Стара Загора за 2020

До края на установения срок – 1 юли 2020 г., в Общински съвет Стара Загора е получена само една номинация за удостояване със званието „Почетен гражданин на Стара Загора“ за 2020 година.

От името на Съюза на народните читалища, в края на месец юни, е постъпило предложението за д-р Иван Нанев Аяров, който е председател на НЧ „Св. Климент Охридски – 1858“.

Иван Аяров е роден на 27 декември 1939 година в село Рупките, община Чирпан. Той произхожда от семейство на средно заможни и предприемчиви земеделци. Началното и средното си образование получава в родното си село, средното във Ветеринарния техникум в Стара Загора, а висшето – ветеринарна медицина -във ВВМИ – София. От 1992 година той е избран за секретар на едно от най-старите читалища в страната. Малко след това е избран и за председател на културната институция.

Д-р Иван Аяров е автор на няколко книги. Носител е на Голямата награда „Св. Климент архиепископ охридски“ и почетния знак „Св. Климент Охридски“ за изключителни заслуги към читалищното дело в града, награден е като „Заслужил родоизследовател и краевед“ от НС „Генесология“-БАН, удостоен е със званието „Будител на Стара Загора“-2018 година от Съюза на учените в града, а през тази година получи и приза „Заслужил читалищен деятел“- връчено му от Съюза на народните читалища, за изключителния му принос в развитието на читалищното дело в България.

 В мотивите си вносителите упоменат и 80-годишния юбилей на Иван Аяров.  Предложението е подкрепено още от Инициативен комитет, с председател Катя Павлова и близо 25 души.

Отличието „Почетен гражданин на Стара Загора“ се присъжда с решение на Общинския съвет , по процедурата, предвидена в Наредбата за наградите и отличията. Връчва се по време на общоградското честване на Празника на града – 5 октомври. Предложението, заедно с приложеното писмо за подкрепа, са достъпни в сайта на Община Стара Загора, раздел „Обявления“ на Общинския съвет – https://www.starazagora.bg/bg/obyavleniya-na-obshtinski-savet/predlozheniya-za-udostoyavane-s-otlichieto-pocheten-grazhdanin-na-obshtina-stara-zagora-za-2020-godina

Павлина Дудева