Митрополит Киприан гостува на Тракийски университет

Негово Високо Преосвещенство Старозагорският митрополит Кирпиан, заедно с духовници от Старозагорската света митрополия, гостуваха на Тракийски университет, по покана на ректора на учебното заведение доц. д-р Добри Ярков.

Те бяха посрещнати от него, като преди да се качат в централния корпус на университета, запалиха свещ и се помолиха за здраве и благоденствие в храма на университета „Свети Патриарх Евтимий“.

В заседателна зала „Димитър Димов“ гостите бяха посрещнати от ректорското ръководство, където бяха обсъдени различни идеи и предложения за бъдещо сътрудничество между двете институции.

Ректорът на Тракийски университет доц. д-р Добри Ярков сподели, че срещата е планувана преди месеци, но е отложена във времето заради пандемията: „Радвам се, че днес сме заедно. Ще начертаем нашите бъдещи планове и допирни точки, където можем да си бъдем полезни в една обща цел – за просперитета на университета и на вярата ни в Господа.“

          Негово Високо Преосвещенство митрополит Киприан припомни, че е служил в университета като млад йермонах при неговото освещаване и ще се радва двете институции да бъдат полезни на обществото с общи каузи: „ За мен е огромна чест да бъда сред вас, сред научната общност в Стара Загора. Нашата взаимност, нашата полезност, нашето вдъхновение и дръзновение да бъдем заедно е наистина забележително, защото тогава, когато научните среди и Светата църква – всички сме в едно, загрижени за нашето общество и възпитание на децата и на студентите е показателно, че сме всички заедно свързани именно в тази насока.“

На срещата бяха обсъдени идеи за съвместно сътрудничество, част от които за въвеждане на висшето образование в местата за лишаване от свобода, подобно на западните европейски модели. Друга възможност за съвместна дейност беше разкриване на специалност, пряко свързана с богословието и социалните дейности, както и вероучението.

Надя Лилова