Пешеходната зона оживява в музикален маратон на старозагорски банди

Старозагорският Творчески колектив “На улицата” първи пробива “вирусната блокада” за улични изкуства в града – с помощта на Община Стара Загора, Международния младежки център в Стара Загора и Къщата на архитекта. Колективът провокира няколко старозагорски банди да участват в три концерта като улични музиканти. Достъпът е съвършено свободен, а всеки може да поощри музикантите, както намери за добре. Идеята е да се напомни, че музикантите продължават да творят заради самата музика, въпреки всички препятствия и несгоди. Именно творците са едни от най-пострадалите от кризата по света. Затова и инициативата е наречена “Музикантите на Стара Загора: Тук сме!”.

На 3-ти юли (петък) 2020 г., от 17:00 ч., започва истински маратон със старозагорски музикални групи. Началото е в градинката на Пингвините с групите “Карашък” (ъндърграунд и етно) и “L.I.S.” (акустик рок).

Мястото е знаково, защото е в творческата зона около уличката “Сава Силов”. От една година Творческият колектив “На улицата” превръща зоната в ядро на бъдеща мрежа от артистични локации в града. През септември и декември миналата година имаше специална културна програма, а пустеещата къща на Веселин Ханчев тогава получи първото си щателно почистване от много време насам – благодарение и на представители на колектива и на собственици. През септември 2020 г. отново се очаква маратон на изкуства.

В 18:00 ч. е началото на концерт на друго емблематично ново място – откритото наскоро Водно огледало „Поетите на Стара Загора“. Музикантите са “Presi Kiss” (акустичен поп и рок) и Иво Златанов с акустична авторска музика

Пешеходната зона на Стара Загора по “Цар Симеон Велики” е замислена именно като място за култура в абсолютния градски център. Иновативната среда е дело на млади старозагорски архитекти и съчетава урбанистика с културна визия. В пешеходната зона са проектирани няколко пространства за изкуство. 

Такова е и мястото от южната страна на някогашната джамия, която сега е Музей на религиите. Отново на 3 юли, от 19 :00 ч. там започва още едно музикално събитие: концерт с джаза на Дона Мосто /вокал/ и Петър Петров /китара/, алтернативният авторски проект “Борис Атанасов бенд”, с фюжън от “Project 7″ и с алтернативен рок от “Toma ‘n’ the Hawks”.

Творческият колектив “На улицата” призовава за пълно спазване на противоепидемичните мерки: физическа дистанция, носене на маски и повишено внимание!

Първан Симеонов