С грандиозен концерт Старозагорската опера отбеляза своята 95-годишнина

Навръх рождения си ден 1 юли, когато през далечната 1925 г. е осъществена премиерата на операта „Гергана“ от маестро Георги Атанасов, Старозагорската опера отбеляза своята 95 годишнина. Събитието се състоя на Античния форум „Августа Траяна“. Зажаднялата за високо изкуство публика, препълни определените седящи места, при спазване на всички епидемиологични мерки.

Няколкоетажната открита сцена беше празнично украсена. Точно в 21:00 ч. водени от концертмайстора Румен Какамъков, оркестрантите заеха местата си и под диригентската палка на проф. Ивайло Кринчев, магията започна.

С ария на Принцеса де Буйон от оп. ,,Адриана Лекуврьор“ от Франческо Чилеа гала концертът откри световната оперна прима и артистичен директор на операта, Почетният гражданин на Стара Загора Веселина Кацарова. Изключително изпълнение! Красив мощен глас, великолепна интерпретация и артистизъм. Много висока летва, която за всеобща радост и удоволствие, всички последващи изпълнители преодоляха без проблеми и компромиси.

Разбира се, последваха бурни аплаузи и възторжени възгласи.

Нека да благодарим на великата маестра Кацарова затова че е с нас, че като огромна „табела“ стои пред всеки голям оперен театър в света и рекламира нашата опера“. Това каза директорът на Държавна опера Стара Загора Огнян Драганов и поднесе на певицата огромен букет.

Скъпи приятели, уважаеми старозагорци, преди 95 години тук, в този град, хората решават да има опера-продължи словото си г-н Драганов.- Гражданите на Стара Загора решават да отличат своя град от всички останали в Тракийската низина и създават оперен театър, който вече 95 години стои смело в картата на България като значим културен институт.

Благодаря Ви, че Вие продължихте полета на мисълта на нашите предци. Че построихте сграда на операта и след като беше опожарена, я съградихте отново. Благодаря Ви, че оставате наша вярна публика, защото нашето изкуство е огромен социален обмен.

Използвам случая да благодаря на целия колектив на нашия театър, на онези, които са отдавали живота и творческата си енергия, които без изключение стоят тук пред Вас, включително и тези, които са зад сцената. От името на всички искам да Ви уверя, че на кораба „Старозагорска опера“, който преминава от миналото, през настоящето в бъдещето, ние ще пренесем три основни човешки ценности: Вяра, Надежда и Любов. А това, че най-голямата европейска критика в „Оперн глас“ споменава в изданието си от месец януари 2020 г., че на небосклона на световните оперни театри е избухнала една нова звездичка „Старозагорската опера“, вярвам е гордост за всички нас.

Благодаря от сърце на цялата трупа и на моя екип – маестра Веселина Кацарова, маестро Ивайло Кринчев, Силвия Томова! Вървим напред в бъдещето! Благодаря Ви!“- каза в заключение Огнян Драганов.

Особено щастлива съм да присъствам тази вечер на честването на 95-годишнината на Старозагорската опера“, каза Веселина Кацарова.- „Благодаря, че Вие, уважаема публика сте тук. Благодаря на всички колеги музиканти, инструменталисти, хористи, солисти, балетисти за изминалите 95 години, през които са оставили труда и таланта си, както и част от живота си за тази работа.

Благодаря на всички колеги, с които вече три години работя! Пожелавам Ви всичко най-хубаво и една прекрасна вечер!“

Водещите на концерта – балерината Ромина Славова и небезизвестният Николай Априлов маркираха щрихи от дългата история на първата извънстолична опера в България, имена на диригенти, режисьори, сценаристи, на солисти и хореографи, на стотици оперни заглавия и събития. Цитираха се десетки абсолютни премиери, уникалният и единствен в България Фестивал на оперното и балетното изкуство, който има 50-годишна история, радостта от построената през 1971 г. нова модерна сграда на операта, 20 години по-късно- опожаряването й и възстановяването й през 2010. Специално място беше отделено на златната ера под ръководството на маестро Димитър Димитров и постиженията на трупата тогава.

За Ренесанса на Държавна опера Стара Загора през последните пет години с директор „огненият“ Огнян Драганов не стана дума нашироко. Предложената програма красноречиво говореше за постигнати върхове от оркестър, хор, балет, солисти, технически персонал и Детско-юношеската студия за опера и балет „Маргаритки“. За любителите на подробностите предлагам програмата и изпълнителите – звезди от световните сцени, с две изключения всички солисти на Старозагорската опера: Руджеро Леонкавало – ,,Пролог“ от оп. ,,Палячи“ –изп. Александър Крунев и встъпителен хор към второ действие – Дон, дин, дон – изп.  хорът на операта; Парашкев Хаджиев – Молитва на Мария-Десислава от едноименната опера – изп. Русалина Мочукова; Джоакино Росини – ария на Дон Базилио от оп. ,,Севилският бръснар“ – изп. Юлиан Константинов; Шарл Гуно – валс на Жулиета от оп. ,,Ромео и Жулиета“ – изп. Емилия Иванова; Джузепе Верди – дует на Атила и Ецио от оп. ,,Атила“ – изп. Юлиан Константинов и Александър Крунев ; Умберто Джордано – ария на Андре Шение Come un bell di di Maggio…. от едноименната опера – изп. Камен Чанев; 9. Жорж Бизе – Циганска песен от оп. ,,Кармен“ – изп. Даниела Нинева и балета на операта; Джузепе Верди – Увертюра от оп. ,,Силата на съдбата“ – блестящо изпълнение на оркестъра; Финал от балета „Гето“ по музика Клезмер и Горан Брегович – изпълнение на балетната трупа; Децата от ДЮСОБ „Маргаритки“ се представиха с хор на момчетата от оп. „Кармен“ от Жорж Бизе и сцена от оп. „Турандот“ от Джакомо Пучини; Джузепе Верди – дует на Амелия и Рикардо от оп. ,,Бал с маски“ – изп. Русалина Мочукова и Камен Чанев; Джузепе Верди – ария на Захария от оп. ,,Набуко“ – Ивайло Джуров и хорът; Джузепе Верди – квартет от оп. ,,Риголето“ – изп. Емилия Иванова, Даниела Нинева, Камен Чанев, Александър Крунев; Пиетро Маскани – Regina Coeli /Великденски химн/ от оп.“Селска чест“ на П.Маскани- изп. Елена Баръмова и хорът.

Да се качат на сцената бяха поканени всички вчерашни и днешни артисти, балетисти, оркестранти, технически и административни лица, които винаги са били и са част от голямото творческо вдъхновение и любов – Старозагорската опера. Финалът беше с „Наздравица“ от първо действие на „Травиата“ в изпълнение на всички присъстващи над 300 души.

Като на всеки празник имаше много поздравителни адреси и цветя от министъра на културата, от приятеля на операта Негово Високо Преосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, от областния управител Гергана Микова, от председателя на Общинския съвет Стара Загора Мария Динева, от Мидалидаре Естейт, от Община Стара Загора и др. Поздравителни адреси се получиха от акад. Пламен Карталов, директор на Софийска опера и балет, от Мариана Арсенова, директор на Държавния музикален и балетен център, от доц. Нина Найденова, директор на Държавна опера Пловдив, от Държавна опера Русе, от Втора тунджанска механизирана бригада, от Драматичен театър „Гео Милев“ Стара Загора, от Регионална библиотека „Захарий Княжески“, от Розета Величкова -директор на НУМСИ „Христина Морфова“, от Национален музей „Борис Христов“.

В Приветствения адрес на кмета на Стара Загора Живко Тодоров се казва:“Уважаеми господин Драганов, за мене е удоволствие да Ви поздравя по повод 95-години от създаването на Държавна опера Стара Загора. Старозагорската опера е първата извънстолична опера в България. Така Стара Загора става различен град, става значим и разпознаваем, както в България, така и по света.

От създаването й и до днес, операта представя магията на изкуството. Премиерата на всяка нова постановка на Държавна опера Стара Загора предизвиква неизменна възхвала. Вярвам, че отдадеността, упорития труд и всеотдайността Ви, ще продължат да правят операта знаков за Стара Загора културен център.

Пожелавам на целия екип много здраве, сили, упоритост и успехи пред бъдещите предизвикателства!

Честит празник!“

Росица Ранчева