Митрополит Киприан освети новоремонтираната сграда на Митрополията

На 28 октомври 2019 г. Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан извърши преосвещаване на параклиса Св. апостол Карп. Той се намира на втория етаж в административната сграда на Старозагорската света Митрополия, която изцяло беше реновирана.

В параклиса беше отслужена и Божествена света литургия, на която освен свещениците от епархията присъства и зам.кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова.

Сетне архиереят поръси със осветената вода всички канцеларии, коридорите и фоайетата

С нов облик е заседателната зала, в която занапред ще се провеждат заседанията на Епархийския съвет. В напълно обновената библиотека се проведе свещеническа конференция. В безукорен вид се намира и митрополитският двор, подреден от грижовния стопанин.

В библиотеката, в присъствието на свещениците, от името на общинското ръководство и лично от кмета Живко Тодоров, зам.кметът Иванка Сотирова подари на митрополитската библиотека книгата на Румен Манов „Приказка за България“ . Това е луксозно издание, библиографска ценност, издадена само в 150 екземпляра, която съдържа исторически факсимилета, артефакти за България и пр. Тя пожела „пратениците на Бога да съхранявате и да възпитавате на ум и разум старозагорци“

„Домът на Митрополита е такъв, какъвто съответства на естетиката, на добрия ред и порядък и на специалната атмосфера, каза г-жа Сотирова.- Възхитена съм от всичко, което се случва в Стара Загора. Пожелавам дълголетие на всички вас и най-вече на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан за цялата инициативност, с която обединява града ни. Защото само в единение може да има просперитет“.

„Благодаря на нашия градоначалник, на Вашия екип в Община Стара Загора, с който сме в прекрасни отношения и хармония и с воля в нашите взаимоотношения, за да може да просперират гражданите и Стара Загора и целият ни православен български народ“, каза в отговор митрополит Киприан.

Специално за читателите на Dоlap.bg, митрополитът сподели:

„По Божие допущение изказвам огромна благодарност на господин премиера Бойко Борисов, на Дирекция „Вероизповедания“ при Министерския съвет и на г-н Емил Велинов за отпуснатата субсидия за реставрация и ремонт на сградата на Старозагорската света митрополия. Вложихме и техни и наши средства, за да се превърне Митрополията в уютен дом, в който всеки да пристъпва с мир, любов и благодат.

Най-щастлив съм с това, което се случи с Библиотеката на Светата старозагорска митрополия. Тя вече е отворена и може да приема своите читатели“, каза Негово Високопреосвещенство.

Цялата сграда е напълно ремонтирана от покрива до мазето, външни и вътрешни изолации и инсталации, всички кабинети и помещения, където се помещават службите на митрополията. Реновирани са още оградата и голяма част от дворното пространство.

„Библиотеката претърпя цялостен ремонт, обясни за медията ни библиотекарят дякон Цветан Атанасов. Ново е цялото техническо обзавеждане и интериор. Фондът е от над 11500 тома книги. 7455 от тях вече са инвентирани, описани и вкарани в софтуера.

Библиотеката е отворена за всички желаещи да я ползват. Работното време е през делничните дни от 8:30 до 17:00 ч.“

Библиотечният фонд съдържа разнообразна специализирана богословска духовна литература, научна и художествена на литература. Четящите не подозират с какви съкровища са изпълнени новите библиотечни шкафове.

Голяма част от богослужебните книги се нуждаят от възстановяване, което е предстоящо. Има библии и книги с над 100-годишна история. Библиотеката притежава всички богословски трудове, излезли на български език през последните 20 години. Отсъства само една книга, която през настоящата седмица ще бъде доставена.

Намерението на отец Цветан Атанасов е многобройните писма, кореспонденцията на митрополитите и поздравителни адреси през цялата история на митрополията, да бъдат отделени в самостоятелен раздел.

Колко е хубаво, че Митрополитският дом се отвори за миряните. През летните дни, на поляните в двора няколко дни Държавна опера Стара Загора представи за най-малките си зрители три постановки. В този двор, беше отбелязана 55-годишнината на духовния събрат на митрополит Киприан директора на операта Огнян Драганов. По всички големи църковни празници, митрополитът посреща всичките си епархиоти. Ето сега и Библиотеката отвори врати.

Благодарим Ви, Владико!

Росица Ранчева