Съживяват Ханчевата къща

На 23 юли 2019 г. трима достойни мъже от инициативния колектив за създаване на арт -зона в Стара Загора – Дарин Петков, Мирчо Христов и Здравко Тенев, начело с един от съсобствениците на някогашната родна къща на поета Веселин Ханчев – Йоанис Пагалидис, подпомогнати от отзивчиви съседи, направиха първите стъпки за съживяване на знаковия имот. Къщата се намира на ул. „Сава Силов“No39. Това е средната сграда между другите две, обявени за паметници на културата – „Къщата на Архитекта“ (домът на арх. Христо Димов) и ресторант „Пегас“ (бившата клиника на д-р Ханчеви). След като много години желязната врата беше замандалена, а къщата не се виждаше от на воля порасналите диви орехи, бъз, всякакви храсти и пр., минаващите днес се спираха пред зелените грамади и казваха повече от похвали за добрите намерения – в града на поетите да има още едно място за култура и изкуство.

Заредени с много позитивна енергия и сила мъжка, работниците започнаха бавно и методично изрязване на дивата растителност, изпълнила цялото дворно пространство. Към обед вече можеше да се види фасадата на сградата, построена през 1928 г. по проект на арх. Христо Димов. Работата продължи до късния следобед с разчистване на целия доста голям двор.

Сериозен, дори много опасен проблем се оказват две големи дървета в двора на съседната сграда – сегашният ресторант „Пегас“. Огромният бор заплашително се е наклонил на юг, а липата западно от него, буквално е разпростряла клони върху покрива на къщата. Очаква се спешна намеса на специалисти – ландшафтни инженери, които да се произнесат.

Следващите скорошни стъпки, които собствениците обещават да направят, е да се освободят от натурии етажите и голямото мазе, както и да се подменят ел и В и К-инсталациите. С общи усилия предстои облагородяване на дворното пространство и превръщането му в желано и удобно място за провеждане на различни културни събития.

Благодарение на великодушието на собствениците Ханчевата къща ще се превърне в едно от основните места на арт-зоната. Засега разговорите се водят за подреждане на изложба, премиера на книга, арт-терапия за намаляване на агресивността у децата , камерен концерт, рецитал на старозагорски поети и др.

През м. април 2019 г. се навършиха 100 години от рождението на големия български и европейски поет Веселин Ханчев, Почетен гражданин на Стара Загора. Повече от проявите, които ще се проведат на територията на родния му дом ще бъдат посветени на юбилея.

Кулминацията на събитията, които ще се проведат в арт-зоната през м. септември т.г. ще бъде на 22 септември (неделя) -Ден на независимостта на България. За всички предхождащи и съпътстващи прояви ще бъдете уведомени своевременно, уважаеми читатели. Сега само правим анонса, за да си освободите този ден на приятелството, добросъседството, на приятните изненади за всички възрасти и за активното купонясване.

Росица Ранчева