17-годишната Зорница Златева откри първата си самостоятелна изложба

17-годишната художничка Зорница Златева подреди първата си самостоятелна живописна изложба на 15 април 2019 г. в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, Стара Загора. Очарователната госпожица е възпитаничка на НУМСИ „Христина Морфова“ в класа за класическо пеене. Внучка е на известния художник доц. Злати Златев и дъщеря на скулптора доц. д-р Ани Златева и на живописеца Георги Златев.

Изложбата съдържа 28 творби – различни по сюжет, техника и изразни средства – акварел, масло, пастели. Ето какво сподели авторката на изложбата за dolap.bg.

Какви са предпочитанията ти за рисуване?

С всичко може да се рисува, стига да има желание. Това ми е първа изложба и адски много се вълнувам.

Кое е по-важно за теб – класическото пеене, което изучаваш или изобразителното изкуство?

Засега и двете са еднакво силни и еднакво много важни. Рисуването и пеенето са равностойни. Те развиват естетически начин на мислене и отварят сетива към света.

Какво представяш на първата си самостоятелна изложба?

Това са 26 картини – натюрморти, портрети и пейзажи. От всичко по малко. Правила съм ги през последните четири години. Намирах време между учене и пеене и да рисувам. Най-често това правих в кабинета по изобразително изкуство в Педагогическия факултет при Тракийски университет, където работи майка ми. И защото е много близко до моето училище.

Портретът на Христина Морфова – патрон на нашето училище, нарисувах преди няколко седмици. Смятам, че в него вложих всичко, което искам да покажа като уважение и възхита към Морфова, като изключителна певица и личност и към училището ми.

Отскоро много обичам да рисувам африканки – на черен картон. Това е различно от това на бял картон да рисуваш с цвят. В „Портретът на момичето“ много ми допадат сините очи, като очите на мама. Търсех такава символика. Обичам да рисувам с пастели и акварели врати и прозорци, което предизвиква чувство на пространство. Това най-ми допада като изразно средство. На картината „Жената“ има два подписа – на майка ми и моя. Аз нарисувах човешката фигура, а тя после даде идеята за средата.

Каква музика предпочиташ?

Класическата музика и оперното пеене. В момента пея „Керубино“ от „Сватбата на Фигаро“, Азучена от „Трубадур“ на Верди, материали за мецосопран, повечето от Моцарт.

Пред многобройна публика, предимно от съученици и учители на Зорница, изложбата представи майка й доц. д-р Ани Златева:

Аз съм майка, учител и приятел на Зорница. Всички рисунки в изложбата са нарисувани под мое ръководство, но това изцяло е лично нейно творчество. Аз само съм съветвала. Щастлива съм, че виждам този резултат. Той се дължи на дълъг и упорит труд. Малко хора на нейната възраст са способни на толкова упорит и задълбочен труд. Зад тези 26 картини стоят десетки часове, прекарани над листа- разочарования, сълзи, удовлетворения, усмивки, всички чувства, които съпътстват създаването на едно произведение. Макар и все още дете, тя е вложила в тях цялото си старание и честност. В работите й има послания, има мисъл, желания да се изрази най- непосредствено и да бъде разбрана от повече хора“.

Доц. Златева сподели, че в семейството на художници, Зорница е започнала да рисува много малка. Била е от децата, които късно проговарят. Първо е захванала да рисува и после е проговорила и то благодарение на рисуването. Винаги е рисувала с голямо старание и вглъбяване. Всъщност изложбата показва дългия и труден път на натрупване на жизнена опитност, откриване на света и вродената дарба.

Зорница Златева поздрави гостите си с акапелно изпълнение на ария.

Изложбата може да бъде посещавана до 3 май 2019 г.

Росица Ранчева